Радев и Ердоган за Джебел! Кой президент какво написа за 19 май

Радев и Ердоган за Джебел! Кой президент какво написа за 19 май

24rodopi.bg/Общество „Всекидневните Ви усилия, любов и гостоприемство грижовно съхраняват наследеното от предците и извайват духа на настоящето, хвърл

24rodopi.bg/Общество „Всекидневните Ви усилия, любов и гостоприемство грижовно съхраняват наследеното от предците и извайват духа на настоящето, хвърляйки мост към бъдещето. Вярвам, че то ще е благодатно, споделено и по-справедливо за всички нас, които милеем за Отечеството ни“.

С тези думи се обръща президентът на България Румен Радев към кмета на Джебел Неджми Али и жителите и гостите на града. Поздравителният адрес е изпратен по повод празника на Джебел.

Днес площад „19 май“ отново ще бъде пълен за Деня на смелостта, демокрацията и свободата.

„История, природни красоти и стародавни традиции се събират в едно в родния ви край. Лебедовите езера, водопадът Марф, Счупената планина и крепостта Устра пленяват с живописната си хубост сърцата на докосналите се до Вашата земя“, посочва Румен Радев в поздравителния адрес.

„Бъдете здрави, мъдри и смели в мечтите си!“, пожелава още президентът.

  „Прекланям се пред паметта на всички наши шехиди (мъченици – б. р.) и отдавам почит към нашите ветерани в този важен ден, в който отбелязваме 33-та годишнина от мирните протести, започнали на 19 май 1989 г. в Джебел срещу потисничеството, преследването и асимилационната политика на комунистическия режим срещу турците в България и другите мюсюлмани“, отбелязва в обръщението си турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Приветствието му към присъстващите на площад „19 май“ бе прочетено от зам.-председателя на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Ефкан Ала.

„Борбата за идентичност, демокрация и свобода на турците в България е един от най-големите удари срещу комунистическия режим.

Тази славна съпротива несъмнено е неразделна част от историята на движенията за демокрация и свобода в цяла Източна Европа.

Основното ни очакване е нашите сънародници, чиито имена се направи опит да бъдат сменени с цел асимилация, възпрепятствани бяха да изпълняват религиозните си обязаности, най-основните им права и свободи бяха узурпирани и бяха заточвани в концентрационни лагери, за това че се противопоставят на тези политики, е да продължат живота си в благоденствие като равноправни и почтени граждани на нашата съседка България.

Вярвам, че незаменимият принос на турците в България, които са изиграли важна роля за свалянето на комунистическия режим, към българската демокрация, евроатлантическата интеграция на България и стремежа за мир и стабилност на Балканите, ще продължи все повече и занапред.

Днес бих искал още веднъж да заявя, че като Майка-родина винаги ще бъдем до нашите сънародници“, посочва още Ердоган.

COMMENTS

WORDPRESS: 0