Пулмологът д-р Диана Вълчева: Ковид остава, но белите дробове и при тежките пациенти се възстановяват!

Пулмологът д-р Диана Вълчева: Ковид остава, но белите дробове и при тежките пациенти се възстановяват!

24rodopi.bg/Общество Една пандемия, която превърна страховете в реалност. Две години, в които хора в цял свят понесоха всякакви ограничения. Пандемия

24rodopi.bg/Общество

Една пандемия, която превърна страховете в реалност. Две години, в които хора в цял свят понесоха всякакви ограничения. Пандемия, чийто край е видим от месеци. А след нея?

Разговор по темата с началника на Пневмофтизиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ д-р Диана Вълчева-за битката, страховете, победата и… белите дробове на хората в региона.

-Д-р Вълчева, две години пандемия, две години на първа линия, две години битка, какво е усещането сега, когато по всички изглежда, че Ковид-19 отшумява?

-От 1-ви април паднаха „всички дрехи и задръжки“, както се казва в една песен на Ивана. Едва ли на някой в момента му се слуша и чете за Ковид-19. След две тежки години за всички, с много лишения, забрани, изолация, карантина, ограничени пътувания, събирания, мероприятия, тежки боледувания и за съжаление висока смъртност, хората в момента са се втурнали да наваксат изгубеното време. Няма да им разваляме настроението. Само ще кажа, че с премахването на ограниченията, изискванията за сертификати и отрицателни тестове, Ковид-19 си остава. Затова, когато имаме неразположение, болки в гърлото, хрема и поява на кашлица, независимо, че може да не сте се заразили с ковид, а да бъде друга инфекция, останете си за няколко дни у дома, за да предпазите себе си и другите около вас.

 

-Кога Ви бе най-тежко в този период? Имаше ли момент, когато отчаянието вземаше превес?

-За тези две години трудните моменти бяха ежедневие. Много пациенти; непознато в началото заболяване; липса и до днес на специфично за тази инфекция лечение, прилагане на лекарства с доказана някаква ефективност във времето, но не гарантиращи 100% успех. Регистрирането на няколко вида ваксини беше някаква светлина в тунела, макар и голямото недоверие в тях. За момента те остават единственото средство за профилактика. Те не предпазват напълно от боледуване, но тежките случаи при ваксинирани пациенти са сведени почти до нула.

Бях се отчаяла, когато аз се заразих. Боледуването ми премина доста тежко. Животът ми мина като на лента, дадох и „последни инструкции“. Благодарение на моите колеги и медсестри от отделението, моя съпруг и приятели, всичко завърши добре. Така, че аз най-добре знам какво е да се разболееш, да няма лечение и единствено ти остават  вярата и надеждата.

 

-Какво е положението към този момент в Пневмофтизиатричното отделение? Прогнозирахте завръщане на хроничните пациенти, но в усложнено състояние вследствие на всички мерки.

-В момента Пневмофтизиатрично отделение не е ковид отделение, каквото беше две години, и в него сега се лекуват пациентите с хронични белодробни заболявания и пневмонии. На всички постъпващи обаче се осъществява PCR, защото може да има вирусоносители и да възникне вътреболнична инфекция. Така, през последните дни имаме 4-ма пациенти, лекуващи се във връзка с тяхното хронично заболяване, но са положителни за Ковид-19. Но разбира се, далеч сме от големия брой пациенти преди няколко месеца при последната ковид вълна. За момента дишаме спокойно и даже на моменти забравям, че е имало такова зло.

 

-През 2020-та френски учени пуснаха в обръщение твърдението, че пушачите се заразяват по-трудно с Ковид-19, а и го прекарват по-леко, вашите наблюдения?

-Да, имаше такова проучване, но сред многото пациенти, преминали и загинали от Ковид-19 имаше и голям процент пушачи. Не съм забелязала да са пощадени. Но имам наблюдение за моите пациенти с хронични белодробни заболявания като Бронхиална астма и Хронична обструктивна белодробна болест, че боледуваха в по-малък процент, или в леко състояние и не се е налагало да бъдат хоспитализирани.  Допускам, че това се дължи  на приложението на инхалаторни кортикостероиди, които са тяхното поддържащо лечение.

 

-Какъв е анализът на белите дробове на хората в региона?

-Много хора преболедуваха от Ковид-19. Успяхме в голям процент да проследим почти всички тежки случаи в рамките на няколко месеца, чрез  КАТ на белите дробове, спирометрия и преглед,  и с радост установихме, че белите им дробове се възстановяват напълно. Само при малък процент се задържат фиброзните промени и при тях има задух при определено физическо натоварване. Ковид-19 ограничи прегледите на много пациенти с други белодробни заболявания и в момента има нарастване на диагностицираните онкологични заболявания, обостряне на хроничните белодробни заболявания и в момента Пневмофтизиатрично отделение е натоварено с този тип пациенти.

„Родопи voice“

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0