Прокурор влезе в училище заради домашното насилие

Прокурор влезе в училище заради домашното насилие

24rodopi.bg/Образование „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни, и мерките за защита на правата на жертвите“. Това бе темата на открит урок,

24rodopi.bg/Образование

„Домашното насилие над малолетни и непълнолетни, и мерките за защита на правата на жертвите“. Това бе темата на открит урок, който изнесе прокурор Екатерина Стратиева пред ученици от 11 клас на Средно училище „Йордан Йовков“ в  Кърджали.  Срещата се проведе в рамките на Образователна програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В два поредни часа прокурор Стратиева разясни на учениците какво представлява домашното насилие според Закона. Тя разговаря с тях на достъпен език и ги запозна с това кой има право на защита от домашно насилие, кои са компетентните органи за сезиране при случаи на домашно насилие, кога може съдът да издаде заповед за незабавна защита от домашно насилие и какви са последиците от нарушаване на издадената заповед. Подробно им представи видовете мерки за защита от домашно насилие, както и какъв може да бъде максималният срок за тях.

След края на лекцията, прокурор Стратиева отговаряше на въпросите на учениците.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0