Прокуратурата: Внесохме в съда обвинителен акт срещу Делин Запартов за три престъпления!

24rodopi.bg/Криминале Окръжна прокуратура-Кърджали внесе в Окръжен съд-Кърджали за разглеждане обвинителен акт срещу Д.З. за извършени от него в пери

24rodopi.bg/Криминале

Окръжна прокуратура-Кърджали внесе в Окръжен съд-Кърджали за разглеждане обвинителен акт срещу Д.З. за извършени от него в периода от месец януари 2019 г. до февруари 2022 г. в гр. Кърджали три престъпления, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Първото е по чл.302, т.1, т.2, б.“а“ във вр. с чл.301, ал.1,предл.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК. Второто престъпление е по чл.302а във вр. с чл.302,т.1 и т.2 във вр. с чл.301, ал.1,предл.1 от НК, а третото – по чл.302, т.1, т.2 и т.4, б.“а“ във вр. с чл.301, ал.1,предл.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, което е извършено в съучастие със З.П.

Д.З. е обвинен за поискани и получени дарове – парични суми, които не му се следват, за да извърши действия по служба в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, а едно от престъпленията е извършено и чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното му положение.

С обвинителния акт е предаден на съд и З.П., който е действал като помагач на Д.З. при извършване на едно от престъпленията. На същия е предявено обвинение за престъпление по чл.302, т.1, т.2 и т.4, б.“а“ във вр. с чл.301, ал.1, предл.1 във вр. с чл.20, ал.4 във вр. с ал.1 от НК.

Предстои насрочване на разпоредително заседание от Окръжен съд-Кърджали.

Както вече 24rodopi.com писа, главният архитект на Община Кърджали Делин Запартов бе доведен от полицаи в сградата на Областната дирекция на 19 август 2022 г. по проверка на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ за престъпление по служба.

Скандалът със строителните разрешения в Кърджали гръмна, когато бе задържан предприемачът З. П. – Шела. Според разследващи, в периода февруари-август 2022 г. той поискал неследваща му се облага в размер на 50 000 евро от строителния предприемач Б. М., за да упражни влияние при вземане на решение от страна на главния архитект на Кърджали Делин Запартов при издаването на разрешение за строеж на сграда. Става въпрос за кооперация в района на „Горубсо“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0