Производителите: Хлябът тръгва от завода за магазините в Кърджали с 25 стотинки по-евтин

Производителите: Хлябът тръгва от завода за магазините в Кърджали с 25 стотинки по-евтин

24rodopi.bg/Общество След влизане в сила на нулевата ставка на ДДС за хляб и брашно, в област Кърджали хлябът се предлага на търговските вериги с меж

24rodopi.bg/Общество

След влизане в сила на нулевата ставка на ДДС за хляб и брашно, в област Кърджали хлябът се предлага на търговските вериги с между 20 и 25 ст. по-евтино, споделят производители и търговци. В търговката мрежа в областния град се предлага хляб основно на местни производители и такива от Хасково.

Както вече 24rodopi.com писа, 25 вида хляб се предлага в най-големия магазин за храни в града край Арда. Хасковският хляб продължава да държи по-ниски цени от кърджалийския, твърдят потребители.

„Цената, на която сме доставяли досега хляба на търговците, към днешна дата е с 25 ст. по-ниска. Намалението трябва да се усети при крайния потребител, но за производителя нулевата ставка не е облекчение“, споделя пред БТА Бахар Палова, управител на „Хлебопроизводство Кърджали“. Собственици на малки квартални магазини отчитат, че след влизане в сила на мярката купуват от производителите на цена по-ниска с между 20ст. и 25 ст. за брой. Респективно намалили са продажната цена с толкова, с колкото е намалението към тях.

Проверка в търговската мрежа в Кърджали показва по-ниска цена на насъщния отпреди няколко дни. От голяма търговска верига, една местна верига и два квартални магазина, резултатите показват по-ниска цена на хляба, но на едно от местата намаление на част от хляба не бе отчетено. Така в град Кърджали насъщният се купува от 1,09 лв. до 1,82 лв. за брой, в зависимост от вида в големите търговски вериги и между 1,50 лв. и 1,69 лв. за хасковски хляб, който по-рано се е продавал в по-малките и кварталните магазинчета на цени между 1,70 лв. и 1,99 лв. и между 1,70 лв. до 1,95 лв. за произведен в Кърджали.

А част от потребителите все още не са усетили намалението заради намаленото потребление на хляб в домакинствата, споделят купувачи и обясняват, че ако допреди година са купували хляб 3 до 4 пъти седмично, то сега купуват хляб два пъти в седмицата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0