Прогнозата на вирусолога: До две седмици вълната ще отмине!

Прогнозата на вирусолога: До две седмици вълната ще отмине!

24rodopi.com/Общество Високата заболеваемост и рекордният пик от случаи на Ковид-19 ще доведе и до бърз спад, който ще се усети до две седмици. Това

24rodopi.com/Общество
Високата заболеваемост и рекордният пик от случаи на Ковид-19 ще доведе и до бърз спад, който ще се усети до две седмици.
Това е прогнозата на вирусолога от Родопите д-р Сергей Сиденко.
„Омикрон е по-прилепчив от Делта варианта. Инкубационният период е от 3 до 5 дни, а репродуктивният индекс е по-висок. Тоест един човек заразява 6-7 души. До проявата на клинични симптоми човек излъчва голяма вирусен товар“, обясни за „Родопи voice“ специалистът от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян. Той допълни, че увеличеният брой на заразените в последните дни е в резултат от празниците в края на миналата година. „Омикрон идва от Европа. Много хора, работещи на Запад, се върнаха за Коледа и Нова година. Мерките не се спазваха особено. Празничното настроение увеличи контактите, събиранията и сега това е резултатът“, посочи д-р Сиденко.
Добрата новина е, че към момента вирусът протича относително леко, реално не се хоспитализират много хора. За последните три дни заразените в страната са над 30 000. Броят на настанените в болници обаче се запазва, дори има лек спад-около 5200 души.
„Мутациите се стремят да останат в обществото, затова и силата им отслабва, но пък са с по-висока заразност. Високият пик в момента обаче бързо ще отшуми“, прогнозира вирусологът./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0