Проф. Хикмет Мехмедов е удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен

24rodopi.com/Култура Изтъкнатият хореограф, режисьор и балетмайстор проф. Хикмет Мехмедов бе удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен на церем

24rodopi.com/Култура
Изтъкнатият хореограф, режисьор и балетмайстор проф. Хикмет Мехмедов бе удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен на церемония в Президентството. Отличието е присъдено за големите му заслуги в развитието на културата и изкуството.
Проф. Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и балет „Арабеск“. През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.
Работи като главен балетмайстор и директор на Русенската народна опера (1983-1995), директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега). Между тези пристани на творческия път са „пръснати“ и разкази за многото му гастроли в чужбина (Турция, Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Корея, Русия), за многобройните му участия като гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, участията му в журита на престижни Международни фестивали на балетното изкуство.
Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.
Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив.

COMMENTS

WORDPRESS: 0