Проф. Георги Михайлов: Хора с инфаркти, с инсулти загиват на 30-40 години заради състоянието на здравната ни инфраструктура

Проф. Георги Михайлов: Хора с инфаркти, с инсулти загиват на 30-40 години заради състоянието на здравната ни инфраструктура

24rodopi.bg/Общество „Положението с кадрите в здравеопазването е трагично. 10 000 населени места в България нямат аптечни пунктове. Затова са необх

24rodopi.bg/Общество

„Положението с кадрите в здравеопазването е трагично. 10 000 населени места в България нямат аптечни пунктове. Затова са необходими спешни промени”, коментира проф. Георги Михайлов, водач на кандидатската листа на „БСП за България” в 9-и Кърджалийски многомандатен избирателен район.

„Има тежки лобистки и огромни финансови интереси. Националната здравно-осигурителна каса в момента има само два механизма за контрол на болничните заведения. На практика това е въртележка на пари. Никъде по света не се плаща за оборот. Това не са ресторанти, бензиностанции, дюкяни. Плаща се за качествена дейност. Това е решението”, подчертава професорът.

Той е категоричен, че има източване на средства от здравеопазването и обясни, че в системата се разпределят 10 млрд. годишно и това е свързано с големи финансови интереси  и лобизъм.

Проф. Георги Михайлов се позова на статистика, според която България е на едно от първите места в Европа по ранна предотвратима смърт. „Това не са хора с онкологични заболявания или с тежки хронични заболявания – това са хора, които могат да бъдат спасени. Хора с инфаркти, с инсулти загиват на 30-40 години заради състоянието на здравната ни инфраструктура”, посочи той.

Проф. Михайлов посочи и друга негативна статистика – в 5 града се намират 80% от болниците в страната. „Това е такова безобразие и това показва какво се случва с парите на българския данъкоплатец – те просто потъват”, казва известният медик.

COMMENTS

WORDPRESS: 0