Проф. Алтун: Заради пристигащите от България на пазар има ръст на COVID-19 в Одрин! Въведете ограничения

Проф. Алтун: Заради пристигащите от България на пазар има ръст на COVID-19 в Одрин! Въведете ограничения

24rodopi.bg/Общество Високият процент на заразените с коронавирус Одрин (Edirne) напоследък се дължи на българските туристи, които идват да пазаруват

24rodopi.bg/Общество

Високият процент на заразените с коронавирус Одрин (Edirne) напоследък се дължи на българските туристи, които идват да пазаруват тук заради курсовата разлика. Това твърди пред медиите председателят на лекарската камара в Одрин проф. д-р Гюрджан Алтун, цитиран от DHA. Тревожната тенденция засягала и съседните райони Къркларели и Текирдаг, затова професорът настоява: „Следователно трябва да бъдат наложени ограничения за това“.

Броят на заболелите на 100 хиляди души, обявен от министъра на здравеопазването Фахретин Коджа, е 178,54 в Одрин. Процентът на напълно ваксинираните в града е 81,5 на сто.

„Виждаме, че българите са изключително концентрирани в Одрин. Коефициентите на ваксинация в България са изключително ниски, а броят на случаите и смъртните случаи са се увеличили през последния месец. Трябва да се въведат ограничения. Дори и да няма решение на провинциалния хигиенен съвет, търговците трябва да внимават. Не бива да се допускат хора в магазините без маски. През зимните месеци, когато е възможно проветряване в магазините вече са ниски, вирусният товар, който се натрупва в околната среда, ще разболее хората, както за служителите, така и за пазаруването. Ще смущава идващите клиенти“, казва проф. Алтун.

Междувременно медиите съобщават за протести в Турция заради срива на лирата. В Истанбул и Анкара се проведоха спонтанни демонстрации, които бяха разпръснати от полицията, посочват информационните агенции.

Протестиращите настояват за оставка на правителството и оттегляни на управляващата партия на справедливостта и развитието от властта, предаде Bulgaria ON AIR.

Във вторник турската лира падна от 11,37 на 13,21 лири за един долар. Анализатори изтъкват, че това е най-резкия спад от 20 години насам. Това стана факт, след като турската централна банка намали лихвения си процент с 15 на сто.

COMMENTS

WORDPRESS: 0