Проектират за трайно укрепване този пропадащ 200-метров участък в Кърджалийско

24rodopi.bg/Регион Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване на 30 учас

24rodopi.bg/Регион

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища, свлачища и други геодинамични процеси, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Отсечките са в 12 области – Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца.

С готовите проекти АПИ ще кандидатства за финансиране по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. В участъците са компрометирани подпорни стени, предпазни мрежи и са нарушени насипи на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е засегнато пътното платно и са нарушени ограничителните системи.

Поръчката е с обща прогнозна стойност 1 092 950 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 20 март т. г., съобщават от АПИ.

Предвидено е проектирането на укрепителни дейности на девет участъка от пътищата Пампорово – Смолян – Стойките, Пловдив – Бойково, Тополовград – Харманли, Конуш – Черноочене – Комунига и Джурово – Панагюрище – Барутин. Третокласният път Пампорово – Стойките е най-кратката връзка от областния център Смолян до курорта „Пампорово“.

На второкласно трасе при разклона за Даскалово и Лясково в община Черноочене движението се осъществява само в една лента, поради пропадане на 200-метров участък от платното.

COMMENTS

WORDPRESS: 0