Президентът свиква новия парламент на 3 декември, Кърджали – единствената област със 100% опозиционни депутати

24rodopi.com/Политика С указ президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното Четиридесет и седмо Народно събрание от 9 ч, на 3 декемв

24rodopi.com/Политика
С указ президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното Четиридесет и седмо Народно събрание от 9 ч, на 3 декември (петък).
Първото заседание ще бъде водено от най-възрастния народен представител, като това е Силви Кирилов от „Има такъв народ“.
Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Предсрочните парламентарни избори бяха на 14 ноември и бяха спечелени от „Продължаваме промяната“, като партията има 67 депутати. ГЕРБ са с 59 народни представители. Третата по численост е групата на ДПС с 34 депутати. БСП имат 26 народни представители, „Има такъв народ“ – 25, а „Демократична България“ е с 16. Най-малобройна ще бъде групата на „Възраждане“ с 13 депутати.
Кърджали се очертава на бъде единствената област у нас, която ще се представлява само от опозиционни депутати. Както вече 24rodopi.com писа, в 47-ото НС от ДПС влизат старите депутати Мукаддес Налбант, Байрам Байрам, Адлен Шевкед и Павлин Кръстев. Ново име е Георги Георгиев от „Възраждане“.
„Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ проведоха през седмицата първи кръг на преговори за съставянето на управленска коалиция. Те обсъдиха бъдещите политики в 18 сектора, като заявките след срещите са, че има повече допирни точки, отколкото различия.
В следващите дни ще се водят и разговори и за структурата на правителството, както и за състава на кабинета.
Трима кърджалийци участваха в работата на експертните групи – Георги Чепишев („Енергетика“ и „Екология“)и Юлия Чортленева („Образование“) от „Има такъв народ“ и Милко Багдасаров („Образование“).

COMMENTS

WORDPRESS: 0