Президентът Радев: Кирил Петков не е куриер, а премиер!

24rodopi.bg/Политика Кирил Петков не е куриер, а премиер. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по повод внесеното от кабинета френско

24rodopi.bg/Политика

Кирил Петков не е куриер, а премиер.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по повод внесеното от кабинета френско предложение за Северна Македония във Външната комисия в парламента.

В сряда Петков обяви, че всяка идея по темата „Северна Македония“ ще отива направо в комисията.

„Кабинетът така и не можа да изработи българско предложение за Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание, без да заяви позиция.

Министър председателят не може да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер. Моята позиция е ясна и тя е от КСНС. Предложението на френското председателство е стъпка в правилна посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото. Вписването на българите в конституцията им преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие. Не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, за възстановяване на разрушени паметници на българщината по тези земи, за опазване на българското културно-историческо наследство, за реабилитация на всички жертви и репресирани само заради това, че са продължили да се наричат българи. Очаквам българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси, да изиска ясни механизми и гаранции“, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава разви и тезата за трансфера на депутати. Припомняме, че 6-ма от „Има такъв народ“ напуснаха партията на Слави Трифонов и подкрепят Кирил Петков. За да оцелее правителството е необходимо още 6 народни представители да напуснат опозицията.

„Още от древни времена търговията е не само с парични средства и трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, отбеляза Радев по повод думите си, че Народното събрание се е превърнало в тържище и последвалата реакция на съпредседатея на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който поиска доказателства за това твърдение.

COMMENTS

WORDPRESS: 0