Претърсвания в Кърджали и Момчилград, чиновници забъркани в далавера със земи за фотоволтаици

Претърсвания в Кърджали и Момчилград, чиновници забъркани в далавера със земи за фотоволтаици

24rodopi.bg/Темата+ Извършени са претърсвания в Кърджали и Момчилград при акцията на Комисията за противодействие на корупцията заради далавери със з

24rodopi.bg/Темата+

Извършени са претърсвания в Кърджали и Момчилград при акцията на Комисията за противодействие на корупцията заради далавери със земя.

Софийската градска прокуратура наблюдава разследването. Извършените са множество действия по разследването, включително претърсвания и изземвания от адреси във София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково, става ясно от съобщението на прокуратурата. Разпитани са и много свидетели.

Двама души са привлечени като обвиняеми – зам.-директорът на Института по почвознание и председателят на Селскостопанската академия. Те са обвинени за това, че през месец юни 2022 г. се сговорили да вършат длъжностни престъпления, чрез които да си набавят имотна облага. Нарушенията се състоят в това, че незаконосъобразно се понижават категорията на земеделските земи, за да се даде възможност на други да изградят соларни инсталации на тези земи.

Тъй като деянието е с висока степен на обществена опасност двамата обвиняеми са задържани за 72 часа с прокурорско постановление. А от съда ще бъде поискано те да останат в ареста за постоянно.

По-рано БНТ съобщи за акцията, разказвайки накратко схемата – собственици представяли документи за прекатегоризация на земята от плодородна в такава, която не става за земеделски нужди. В техен интерес служителите променяли пробите, за се докаже, че терените са от по-ниска категория – съответно подходящи за фотоволтаични системи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0