Премиерът Петков в Комотини: Газ през Кърджалийско преди септември!

Премиерът Петков в Комотини: Газ през Кърджалийско преди септември!

24rodopi.bg/Регион „До края на юни абсолютно цялото строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено и от двете страни. Т

24rodopi.bg/Регион

„До края на юни абсолютно цялото строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено и от двете страни. Този газопровод заедно с проекта за втечнен газ край Александруполис ни дават възможност за пълна диверсификация“, заяви пред медии край Комотини премиерът Кирил Петков, който провери строителството на интерконектора Гърция – България. Проектът ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Очакванията са газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон.

Петков прогнозира, че газ може да потече по връзката преди септември тази година.

„Хидравличните тестове на част от трасето са вече завършени, до този момент не сме имали дефекти и проблеми. Това означава, че качеството е добро“, добави още премиерът. Петков допълни, че строителството на подобен мащабен проект е трудно, но и за двете държави газовата връзка е огромен приоритет.

Министърът-председателят подчерта и усилията на правителството да осигури нови доставчици на природен газ във връзка с нарушаването на договора от страна на „Газпром“. „Вярвам, че ще договорим същите или по-добри условия за българските потребители“, заяви Петков. Предложението за превалутиране в рубли премиерът определи като „извиване на ръце“.

Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Към този момент проектът е завършен на 92% като линейната част е изпълнена. Продължават дейностите по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при гр. Стара Загора и гр. Комотини. Станцията на българска територия е в много напреднал етап на изпълнение  и предстои да бъде довършена и хидротествана в рамките на месец май.

Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

COMMENTS

WORDPRESS: 0