Премиерът инспектира газовата връзка Комотини-Кърджали-Стара Загора, добри новини от терминала в Александруполис – в края на 2023-а

Премиерът инспектира газовата връзка Комотини-Кърджали-Стара Загора, добри новини от терминала в Александруполис – в края на 2023-а

24rodopi.com/Икономика Премиерът Кирил Петков ще посети днес Гърция, където ще участва в церемония по започване на строителството на терминала за вте

24rodopi.com/Икономика

Премиерът Кирил Петков ще посети днес Гърция, където ще участва в церемония по започване на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, съобщават от пресслужбата на правителството.

С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година.

Церемонията се очаква да започне около 12:30 часа на пристанището в Александруполис, а в нея ще участва и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Планираният капацитет на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. кубически метра годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. кубически метра годишно.

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени и по-добри условия за българските потребители. Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на „Газпром“, подчертават стратегическото значение на инвестицията както за България, така и за Европа като цяло, отбелязват от правителствената пресслужба.

В рамките на визитата си в Гърция, около 15:30 часа, премиерът Петков ще инспектира изграждането и на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Комотини.

Интерконекторът трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

COMMENTS

WORDPRESS: 0