Преименували Гурдалар на Раево заради райската гледка

24rodopi.bg/Регион Гурдалар е високопланинска махала в Източните Родопи. Името е сменено на Руец, а по време на така нар. „Възродителен процес“ местн

24rodopi.bg/Регион

Гурдалар е високопланинска махала в Източните Родопи. Името е сменено на Руец, а по време на така нар. „Възродителен процес“ местните жители са задължени да казват, че родното им място се казва Раево.

Екипът, комендирован от тоталитарната власт, констатирал: От тази махала се ширва величествена, райска панорама.

И решил: Заради райската гледка ще я кръстим Раево!

След демокрацията пък идващите по различни поводи, най-вече за почивка в родния си край, изселници от Турция сменят „Г“ с „К“ и така се получава Курталар.

„Това е повлияно от много популярния сериал „Kurtlar Vadisi“ (Долината на вълците, мафиотска сага – б. р.). Демек, нещо като „ние сме от Планината на вълците“. Вярно, че и тук се появяват вълци, ама чак пък с това не сме известни.

Аз, например, казвам, че „съм от Гурдалар – родната махала на Пеп Гуардиола“, но и това няма как да е вярно, шегувам се. Едно е сигурно, ако имаш къща в Гурдалар и живееш там, може да стигнеш и до столетие“, споделя пред 24rodopi.com кърджалиец, чиито корени са от Гурдалар.

Видеото за умиращото село с име на цвете, съставено от Гурдалар и още няколко махали – по-късно само в 24rodopi.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0