Преференциите: Радослав Милев измести Шабан Исмаил, ардински гербери подкрепиха д-р Персенски

24rodopi.bg/Политика В 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район не липсваше интерес към опцията за гласуване с преференция, но голяма новина

24rodopi.bg/Политика

В 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район не липсваше интерес към опцията за гласуване с преференция, но голяма новина не се случи. Вотът с предпочитания не повлия на разпределението на 5-те кърджалийски мандата. Единствено в една от листите се стигна до пренареждане.

Очаквано най-активно за преференции са агитирали в коалицията „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ и третият в листата Радослав Милев става втори. Милев е събрал 439 преференции, а поставеният пред него Шабан Исмаил има 319 предпочитания.

Пренареждането на партийната листа се задейства, ако броят на гласовете за кандидат е равен или по-голям от 7 на сто от гласовете за цялата листа. Листата се пренарежда в низходящ ред на получените гласове.

За коалицията в Кърджалийско гласуваха 5 786 души. Голямото състезание между Радослав Милев и Шабан Исмаил е в община Кърджали, където първият е с актив от 370 преференции, а вторият – със 193 (на снимката).

За отбелязване са и преференциите за д-р Адам Персенски в община Ардино, където поставеният под номер 10 в листата на ГЕРБ кандидат живее. За него с предпочитания са гласували 262-ма ардинци.

Рекордьори в България са Славена Точева от ГЕРБ във Варна, която е изработила 10 000 преференции, следвана от Стефан Апостолов от ГЕРБ в Благоевград – над 7 000.

COMMENTS

WORDPRESS: 0