Предложението: Контейнери за биоразградими отпадъци по кварталите

24rodopi.bg/Общество Община Кърджали да постави контейнери за биоразградими отпадъци в кварталите, заети предимно с нискоетажно строителство, предлаг

24rodopi.bg/Общество

Община Кърджали да постави контейнери за биоразградими отпадъци в кварталите, заети предимно с нискоетажно строителство, предлага общинският съветник от ГЕРБ Иван Илиев.

Мнозинството от обитателите на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради с дворни пространства отглеждат овошки, лози и зеленчуци, които генерират големи количества растителен отпадък, подлежащ на изхвърляне  – клони от резитба на дръвчета напролет, окапала листна маса, окосена трева през вегетационния сезон и др. Същите се трупат или изхвърлят в общите контейнери за смет, вместо да се събират и преработват, посочва Илиев. През 2023 г. община Кърджали обяви кампания за безвъзмездно предоставяне на 280 броя съдове за домашно компостиране с обем 320 л, но това не решава проблема със зелените отпадъци, смята съветникът. Той оценява като положителна стъпка заложеното изготвяне на технически проект за компостираща инсталация на територията на Регионалното депо и предлага общината да обособи места или да постави контейнери за растителни отпадъци в кварталите, населени основно с къщи.  От една страна това ще улесни населението, а от друга – ще ограничи замърсяването на околната среда, аргументира се Иван Илиев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0