Преди Никулден: Между 7,45 и 10 лева е кг шаран в Кърджали, на трапезата ще има риба и от Гърция

24rodopi.bg/Кърджали Между 7,45 и 10 лева за килограм е цената на шарана в Кърджали в навечерието на 6 декември, денят в който християнската църква о

24rodopi.bg/Кърджали

Между 7,45 и 10 лева за килограм е цената на шарана в Кърджали в навечерието на 6 декември, денят в който християнската църква отбелязва „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. А част от жителите на града държат рибата за Никулденската трапеза да е от язовир “Кърджали“, посочва БТА.

Най-ниска е цената за килограм в големите търговски вериги, които дори предлагат шарана изчистен. В по-малките магазини килограм от сладководната риба достига 10 лв., като на повечето места тя се предлага жива. Има кърджалийци, които държат шарана за Никулден да е местно производство, защото са сигурни във вкусовите му качества. Проверка на място показва, че садковите стопанства на яз.“Кърджали“ продават и на дребно, а цената е 9 лв. за килограм и 2 лв., при желание от купувача да му бъде изчистена още при покупката.

Язовир “Кърджали“, както и язовир “Студен кладенец“ са добре известни със садковите си стопанства. На територията на двата язовира те са общо 10, като в тях се отглеждат два вида риба – шаран и есетра, отбелязват от Областната дирекция по безопасност на храните. Шаран може да бъде закупен в четири от стопанствата, а производители обясняват, че купувачите сами пристигат на място и зареждат количества. Търсенето вече се засилва както директно от производителите, така и от търговската мрежа.

В града има предлагане и на черноморска риба, видове от която е по-евтина и достъпна, но повечето хора се придържат към традицията и купуват шаран, споделят собственици на магазини. Освен от родния пазар, част от кърджалийци ще сложат на трапезата си риба от съседна Гърция, откъдето често пазаруват, споделят самите купувачи.

В духа на празника на рибари и банкери, както в цялата страна, така и в област Кърджали се извършват засилени проверки от страна на Агенцията по безопасност  на храните. Инспекторите следят за произхода, качеството и отговаря ли наличното на документираното сред търговци и производители.

А традицията повелява на Никулден да се сложи риба. Прието е да е шаран и то с повече люспи, заради вярването, че колкото повече са люспите на рибата на Никулденската трапеза, толкова по-богат ще е домът, който почита празника.

Една от популярните легенди за Св. Николай е тази, в която се разказва как плавайки с гемия се разразила буря, лодката се пробила и започнала да се пълни с вода. Светецът бръкнал чевръсто във водата, извадил един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От това е ясно и защо основното ястие на Никулденската трапеза е шаран.

Прието е той да се приготвя пълнен, като според етнографските източници, в Родопите Никулденският шаран се пълни с ориз или булгур, с маслини и праз лук. Ястието се нарича рибник или тавалък и на времето главата и дясната половина на рибата са се раздавали върху парче хляб пред черквата или едноименния параклис на светеца.

В наши дни, в забързаното и динамично ежедневие все повече домакини, решени да спазят традицията и да сложат риба на масата, прибягват до услугите на ресторанти и купуват готова пържена риба. Приготвената вече риба е по-скъпа и на места в Кърджали надхвърля 20 лв. за килограм, но пък пести време и усилия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0