Правнукът на ген. Васил Делов в „Славейков“: Друго такова училище не съм виждал!

24rodopi.bg/Образование При голям интерес в актовата зала на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ се проведе консултация с младежи като част от Нац

24rodopi.bg/Образование

При голям интерес в актовата зала на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ се проведе консултация с младежи като част от Националната обиколка „Ние и Европа в диалог“ 2024. Организатор на събитието е Национален младежки форум, а  обучители –  Елица Диамандиева и Христо Радославов (експерт по комуникации и партньорства в НМФ).

Консултация от такъв тип се провежда за първи път в град Кърджали по инициатива на младежкия делегат Сейрула Лютви, участник в Европейската младежка конференция в Аликанте през октомври 2023 г. и ученик в 10а клас на СУ „П. Р. Славейков“.

Консултацията има за цел да запознае младежите с Диалога на Европейския съюз по въпросите за младежта,  успеха, дисциплината, промените в новото време. В началото на събитието Сейрула подробно разказа за представянето си в конференцията в Аликанте. Участниците, сред които ученици на СУ „П. Р. Славейков“ и ПГИ „Алеко Константинов“, се убедиха във важността на междукултурния обмен и неговото осъществяване, а особено внимание бе обърнато на културата и нейното значение за младите хора. Форматът на консултацията с цел максимално активно младежко участие е с ограничен брой участници, затова е добре да се провежда по-често на различни места. Участниците посочиха този вид събития като много ефективен начин Европа да научи повече за културата на страната ни, както и обратното. За тях е съществено важно да се наблегне върху тази тема по време на следващата Европейска младежка конференция в Гент, Белгия, в началото на месец март 2024 год. Директорът на училището за шампиони  Милко Багдасаров  разведе обучителите и гостите из школото. Те бяха силно впечатлени, а реакцията на Христо Радославов е показателна: “Друго училище като това в България не съм виждал!”. Обучителят се оказа правнук на ген. Васил Делов – освободителя на Кърджали.

 На снимката: Христо Радославов (в средата)

COMMENTS

WORDPRESS: 0