Последното проучване: Радев близо до победа на първи тур, а за парламент: ГЕРБ – 25,4%, ПП – 17,3%, БСП – 15,6%

Последното проучване: Радев близо до победа на първи тур, а за парламент: ГЕРБ – 25,4%, ПП – 17,3%, БСП – 15,6%

24rodopi.com/Политика Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първи тур. Това, което може да прати президентските избори

24rodopi.com/Политика

Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първи тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко изборната активност. 

Това показва изследване на агенция „Медиана“, което е проведено между 4 и 8 ноември с 957 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Припомняме, че съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат не по-малко от 50 % от избирателите по списък или над 3,35 млн. човека.

Засега, изборната активност се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели, но все още близо 30 % се колебаят дали и за кого да гласуват.

При евентуален балотаж, съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков. Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти Лозан Панов. Данните показват, че независимо от възможните преливания на гласове към Герджиков на втори тур, фаворит на тези избори е Румен Радев, посочват от „Медиана“.

За парламентарните избори фаворитът е ГЕРБ с 25,4% от гласовете, следва „Продължаваме промяната“ – 17,3%. БСП е трета сила с 15,6%, „Има такъв народ“ заема четвъртото място с 12,3%. Пета формация е ДПС – 10,6%, шеста е коалицията „Демократична България“ – 9,7%. В парламента влиза и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, която получава 4,2% от гласовете.

Вчера и сочената за близка до Бойко Борисов агенция „Тренд“, за която стана ясно от дела във Върховния административен съд, че представя некоректни изследвания, обяви данни. Различното е, че според „борисовите социолози“, коалицията на Мая Манолова няма да влезе в 47-мия парламент./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0