Последното проучване: ГЕРБ и ДПС събират мнозинство от 121 депутати

24rodopi.bg/Политика ГЕРБ и ДПС ще имат достатъчно народни представители, за да съставят правителство, а извън новия парламент вероятно ще остане пар

24rodopi.bg/Политика

ГЕРБ и ДПС ще имат достатъчно народни представители, за да съставят правителство, а извън новия парламент вероятно ще остане партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, сочи последното социологическо проучване.

В 50-ото Народно събрание коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ПП-ДБ има спад – от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент. При ДПС се очаква ръст – от 36 на 41 мандати.

Това показва проучване на „Маркет линкс“, представено по bTV от социолога Добромир Живков.

Ако резултатът от изборите действително е такъв, тогава формациите на Бойко Борисов и Делян Пеевски биха имали собствено, макар и минимално мнозинство от 121 депутати.

„Математиката е по-проста – 80 плюс 41 прави 121. ГЕРБ и ДПС могат да формират следващо управление. Имат потенциал за това. Ще видим дали това ще се реализира в изборния ден. ГЕРБ и ДПС са близо до мнозинство, но ще се види дали ще се решат да формират самостоятелен кабинет. Очакването е да се търси широка коалиционна формула“, коментира Добромир Живков.

ПП-ДБ са големият губещ от съвместното управление с ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ бяха определени като „донор“ на гласове за други политически формации.

„Възраждане“ ще вкара двама депутати повече в 50-ия парламент – 39. При БСП също ще има ръст – от 23 на 25 народни представители.

В изборите за 50-о Народно събрание ГЕРБ-СДС ще бъдат подкрепени от 26% от избирателите, ПП-ДБ получават 17,7% подкрепа, третата политическа сила е ДПС с 13,2% подкрепа. „Възраждане“ са на четвърто място с 12,9%, БСП – 8,1%, показват данните на „Маркет линкс“.

Според изследването не е ясно дали „Има  такъв народ“ ще успее да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента. Проучването оставя партията на Слави Трифонов под чертата с 3,2% за националните избори и с 2,4% подкрепа за евровота. Новосъздадената коалиция „Солидарна България“ на Мая Манолова и Ваня Григорова получава 1,8% за изборите за Народно събрание и 2,3% на евроизборите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0