Посланието от Третомартенско кафе №19: Успехите за страната зависят от обединението

24rodopi.bg/Общество За 19-та година кметът на Кърджали, попа, мюфтията и даскала изпиха третомартенското кафе на толерантността. Идеята, зародила с

24rodopi.bg/Общество

За 19-та година кметът на Кърджали, попа, мюфтията и даскала изпиха третомартенското кафе на толерантността.

Идеята, зародила се през 2004 година, е на д-р инж. Хасан Азис и оттогава до днес успешно се реализира по време на националния ни празник.

По думите на Байрям Юсеин, тя е възприемана не само от гражданите на Кърджали и в страната, но и в побратимените на Кърджали градове в Гърция и Турция. „По различни поводи винаги ни питат още ли си пиете кафето на толерантността, а ние винаги отговаряме, че така ще бъде докато сме живи“, сподели учителят Байрям Юсеин.

„Трети март е част от нашата история. Той е част от нас, от нашето развитие и достижения. Радвам се, че националният празник ни дава възможността да бъдем заедно. Какво по-хубаво от това кметът, попът, мюфтията и даскалът да покажат един модел, който ни е завещан от дедите ни и нашите възрожденци. А нашата отговорност е да пазим тези успешни и устойчиви модели”, коментира кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. 

По думите му чрез третомартенското кафе Кърджали отдавна отправя послания за заедност и единство в обществото ни, независимо от етнорелигиозните различия. „Защото успехът на нашата страна е правопропорционален на това до каква степен ние сме обединени като общество. Колкото обществото ни е по-обединено, толкова ние изграждаме основата за успешно развитие”, каза кметът. 

Според него Трети март дава основание за оценка на отношението ни към нашите съседи.”С нашата помощ към съседна Турция, която преживя най-голямата си трагедия от 100 години, ние показахме, че сме преодолели онези предразсъдъци, които като че ли още живеят в нас”, коментира д-р инж. Хасан Азис. И подчерта: „Трети март ни дава основание за оценка, че мирът трябва да се пази всеки ден. Мирът и единството не са даденост. Последните събития по света го доказват”.

„Третомартенското кафе е символ на заедността, който ние изповядваме, и форма за послания към жителите на община Кърджали с нашите различия винаги да живеем в мир и разбирателство. Третомартенското кафе е и символ на уважение към нашите религиозни празници. Нека Всевишният ни опази от всякакъв вид злини и бедствия”, каза от своя страна районният мюфтия Басри Еминефенди.

По думите на отец Петър Гарена духът на толерантността в Кърджали не започва от сега. „Всъщност ние си припомняме, че това е било така винаги, когато чужди хора са ходели по тази земя и тогава гръб в гръб българи и турци са се опирали. Пример за това са отношенията между местната власт и религиозните дейци. Нашият град е малък, нашата държава е малка и ние не можем нещо велико да направим, но ние можем да дадем примера, защото ние го живеем”, каза отец Петър Гарена.

COMMENTS

WORDPRESS: 0