Помните ли „Шарли Ебдо“?! Колективното лицемерие на свирепата цензура

Помните ли „Шарли Ебдо“?! Колективното лицемерие на свирепата цензура

Жельо Михов/24rodopi.bg/Коментари Помните ли „Шарли Ебдо“? Атентатът в редакцията на едно изправено пред фалит издание, който накара де що има изве

Жельо Михов/24rodopi.bg/Коментари

Помните ли „Шарли Ебдо“? Атентатът в редакцията на едно изправено пред фалит издание, който накара де що има известна физиономия с микрофон пред нея да изрича на развален френски „Je suis Charlie“. Тогава лидерите на „свободния свят“ се събраха в Париж, за да дефилират рамо до рамо, с преплетени през лакти ръце, а зад тях се кипреха плакати, огромни картонени моливи с надписи „свобода“ по тях. Да оставим настрана фалическата символика. Въпреки, че от кориците на изданието през годините периодично се появяваха библейски персонажи в хомосексуални сцени. Това списание се подиграваше на християнството и исляма. Колективният запад обаче се обедини зад богохулството. И дефилира в защита на свободното слово.

Списанието счупи рейтинга и вдигна тиража още със следващия си брой. Фалитът бе избегнат.

*** 

Днес цензурата е ужасяваща. Една американска компания със свирепа безпощадност блокира, трие, заглушава всичко, което не е по вкуса й. Определя как да се пише, по какъв начин, за какво и как да се мисли. В т.нар. „национални медии“ е същата тегоба. От Ванкувър та до София. 

„Птичката вече е свободна“, обяви Илон Мъск след като закупи „Туитър“ за десетки милиарди долара. И започнаха там да се появяват все по-често думи, които преди това бяха забранени. Обявявани за расистки, срещу „общността“ и тем подобни глупотевини, легитимиращи подпечатването на „правилен“ и „неправилен“. Активисти вече призовават държавните органи в САЩ да се намесят. 

Активистите на оковите, които не са достойни да осмислят тезисите на свободните.

Свобода на словото няма. Има политкоректно и не такова.

Колективният запад обаче може да се обедини май единствено зад защитата на богохулството. Не и зад истинската свобода. 

Колективно лицемерие.

Четете по-късно темата на 24rodopi.bg:

Запад vs. Изток: Ницше, Никос и Нищото – „маймуната“, която подпали света

COMMENTS

WORDPRESS: 0