„Politico“: ГЕРБ с 23% в опозиция, БСП или „Продължаваме промяната“ ще правят кабинет

„Politico“: ГЕРБ с 23% в опозиция, БСП или „Продължаваме промяната“ ще правят кабинет

24rodopi.com/Политика ГЕРБ на Бойко Борисов ще финишира първа на парламентарните избори на 14 ноември, но само за да бъде голяма опозиционна сила. Пр

24rodopi.com/Политика

ГЕРБ на Бойко Борисов ще финишира първа на парламентарните избори на 14 ноември, но само за да бъде голяма опозиционна сила. Противниците на ГЕРБ и ДПС твърдо ще минат с доста границата от 120 депутати и правителство ще бъде сформирано с мандат на БСП или на коалицията „Продължаваме промяната“.

Това са основните изводи от проучването на „Politico“.

Летящият старт на “Продължаваме промяната” е видим и за социологията на брюкселското издание “Politico”, пише Frognews. Данните на медията нареждат формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев като четвърта политическа сила. Припомняме, че според българските социолози партията на Харвардския тандем вече е втора сила с 15% от гласовете на тези, които твърдо са решили да гласуват. Дори изпълняващите поръчки на „кръга Борисов“ „Тренд“ и „Алфа Рисърч“ признават възходящия тренд на „Продължаваме промяната“.

Данните на Politico обхващат картината в страната до 26 септември. И брюкселското издание показва, че по всяка вероятност новият играч на политическата сцена, зад който застана “дуото от Харвард” черпи електорат по-скоро от най-логичния си съюзник в лицето на “Демократична България” и “Има такъв народ”, за които упорито се твърди, че са разочаровали избирателите си.

Освен “Продължаваме промяната” малък възход отчитат и от БСП. Левицата би се наредила като втора политическа сила с 16%, ако изборите бяха днес, според “Politico”.

„Брюкселското издание отчита още, че на ръба остава “Изправи се.БГ! Ние идваме”, които стабилно държат 4% от гласовете на избирателите. На твърд електорат разчитат и от ДПС, както и от ГЕРБ. Борисовата формация в момента е на “гребена на вълната” и чете данните като пирова победа. Причината – и според “Politico” партията е доста пред опонентите си. Важно е обаче да се отчете факта, че партията не е помръднала и сантиметър от своите 23%, спечелени на изборите през юли“, пише Frognews.

Как би изглеждал следващият парламент според “Politico”, ако изборите бяха днес?

ГЕРБ – 23%

БСП – 15%

ИТН – 14%

“Продължаваме промяната” – 13%

“Демократична България” – 12%

ДПС – 11%

“Изправи се.БГ! Ние идваме!” – 4%

COMMENTS

WORDPRESS: 0