Политически скандали: Президентът удари правителството, ИТН – „Промяната“

Политически скандали: Президентът удари правителството, ИТН – „Промяната“

24rodopi.bg/Политика Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било. Това каза президентът Румен Радев във връзка с предло

24rodopi.bg/Политика

Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било. Това каза президентът Румен Радев във връзка с предложението на кабинета да освободи началника на Националната служба за охрана.

Държавният глава даде началото на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“. Днес той е в Учебно-опитно горско стопанство „Петрохан“ – село Бързия.

„Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било. Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, не на правителството. Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет“, категоричен е държавният глава.

Радев определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни. „Тяхната фактология не предполага аз да освободя началника на НСО“, обяви държавният глава.

„По отношение на Република Северна Македония – очаквам правителството да се придържа към декларацията на Народното събрание (НС), към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в Европейския съюз.

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика политическа криза у нас. Това може да взриви целия процес и да предизвика сериозни сътресения“, категоричен е Радев.

„Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония“, каза още президентът.

Депутат от „Продължаваме Промяната” (ПП) се опита да оферира пост на Любомир Каримански. След това бяха непрекъснати телефонни обаждания от премиера, на които той не отговаряше. В края на краищата отговори, за да му бъде офериран пост доста далеч от България. Става дума за поста представител на България в Световната банка. Ние обаче оставаме тук и продължаваме битката. Това съобщи Ива Митева в ефира на Нова тв.

„Смятаме, че след като ще правим промяна, тя трябва да бъде направена. Ако ще играем с А отбори, то те наистина трябва да са А-отбори. Не мога да ви кажа защо останалата част от коалицията не иска Каримански за шеф на БНБ.

От вчера няма нови заплахи към Любомир Каримански”, каза още Митева.

„Не е добър знак, когато има две кандидатури, когато има избор на управител на БНБ и напрежение да се появяват такива заплахи”, добави тя.

Според нея е логично и близко да се сетим защо, кой и откъде идват тези заплахи. „Смятам, че натискът е той да се откаже. Но той няма да го направи”, категорична е Митева.

Тя коментира и призива на премиера Кирил Петков да бъдат оттеглени и двете кандидатури.

„Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие. Ние имаме доверие в Каримански и няма да оттеглим кандидатурата му”, посочи Митева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0