Почивката на родното Черноморие това лято ще бъде като през миналото… или с 3% отгоре (видео)

Почивката на родното Черноморие това лято ще бъде като през миналото… или с 3% отгоре (видео)

24rodopi.bg/Общество Цените по българското Черноморие това лято ще бъдат като цените през лято`2023. Или почти същите. Това анонсират самите хотелиер

24rodopi.bg/Общество

Цените по българското Черноморие това лято ще бъдат като цените през лято`2023. Или почти същите. Това анонсират самите хотелиери.

„Ние сме обявили нашите цени една година по-рано. Няма уважаващ себе си хотелиер, който да почне да вдига сега цени, точно обратното. Когато има ранни записвания, се ползват отстъпки“, твърди Янчо Парушев от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма нощувките няма да поскъпнат с повече от 3-3,5 %. Според други организации ръстът ще е с между 5 и 10 на сто.

Така в предсезона средната цена за 5 нощувки в хотел за 4-членно семейство ще е около 1200 лв., в пика на сезона – над 2000 лв. Или цената на стая се движи между 120 и 250 лева.

„Има такива обекти, които са по-гъвкави, които могат по-добре да регулират и да работят с разходите. По-гъвкави са откъм работна ръка, по-гъвкави са откъм производство на храна. Имат по-добри енергийни източници. Те могат да натискат цената надолу или да я задържат“, обяснява пред bTV хотелиерът Антон Тръпков.

„На този етап спокойно можем да кажем, че драстично увеличение не се очаква. Това, което претърпяхме през последните две години като увеличение, тази година не се планува и не се очаква, тъй като нивата на цените на основните консумативи се задържаха“, заявява Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

Ранните записвания продължават до края на април, а отстъпките стигат до 30 %. Според бранша най-изгодно е да се прави резервация чрез туроператор или през сайта на хотела.

„Много внимателно, сами, проактивно да отделят време да си направят тези справки и да видят всъщност наистина къде е изгодно за тях. Много изгодни места има за почивка“, обясни Тръпков.

Изгодни са намаленията и при по-дълъг престой: плащане за 3 при 5 нощувки, или 5 за 7.

COMMENTS

WORDPRESS: 0