Почивка по време на инфлация: По-добре уикенди в Гърция, отколкото „лукса“ Черно море

Николай Михайлов/24rodopi.bg/Общество/Регион Дъждовната и хладна пролет още не привлича хората към морето. Родопчани трудно отсега могат да планират

Николай Михайлов/24rodopi.bg/Общество/Регион

Дъждовната и хладна пролет още не привлича хората към морето. Родопчани трудно отсега могат да планират летните си отпуски. Чудовищната инфлация и сериозното намаляване на доходите поставят много въпросителни.

„Рано ми е да ви кажа дали ще ходя на море. Още плащаме и ще продължим да плащаме до юни месец големи сметки за ток. През месец май са по-скъпи и от февруари“. „Хотелиерите вдигат цените на нощувките. Където ходим, разбрахме, че с пет лева на ден са се увеличили, стая за трима души е 70 лв. и то за месец юни, в не много луксозен хотел в Поморие“, коментират по темата смолянчани.

 

Надеждата на хотелиера, колоните към границата

 

Надеждите на собствениците на хотели е,  че този летен сезон ще е по –добър от миналогодишния. Но практиката показва, че нашите курорти не се пълнят,  докато сме свидетели какви големи колони от коли има на граничните пунктове с Гърция.

Смолянчани отново ще използват пълноценно уикендите, за да отмарят на Бяло море. Те посещават добилите популярност Миродато, Керамоти и Авдира.  Най-предпочитаният плаж в гръцко си остава именно Миродато. Той е само на 140 км. от центъра на Смолян. Другото удобство, че всеки уикенд нашенци могат да отскачат до плажа, а и вечерта да се  прибират или да останат да нощуват в Златоград. Няма разходи за чадъри и шезлонг, които този летен сезон у нас се очаква да достигнат до 50 лв.

 

На море през седмица

 

„През седмица се качваме на колата и през Златоград отиваме там. Откакто откриха пункта, а после и „Маказа“, не ходим по нашето Черноморие. Много е скъпо и не можем да си го позволим”, споделят родопчани. Според тях излиза и много по-евтино в Гърция.      

Освен с невероятна чистота, плажовете на съседите са по-привлекателни и с ниските си цени, категорични са смолянчани. Хората отбелязват, че ползването на  шезлонг и чадър за деня е безплатно. Явно и този факт привлича родопчани да посещават гръцките курорти.

Има семейства и приятели, които наемат бунгала, етаж от къща, и намаляват  разходите. В хладилни чанти хората си носят храна и напитки.

Оказва се, че родопчани  са най-масовите туристи по плажовете между Керамоти и Александруполис, остров Тасос.

 „Нашата компания е от петима души. Всяка година посещаваме Керамоти.  На  метри от плажа наемаме от няколко години апартамент за петима, с климатик и кухненски бокс и цялото оборудване се предлага срещу 17 евро на човек за ден. Изключително изгодно. Носим си бира, ракия, кебапчета, пържоли, зеленчуци и си изкарваме перфектно”, споделя родопчанин.

„Всеки уикенд на най-популярните плажове – Миродато и Керамоти, се чува   българска реч. Задължително ще видиш и някой познат. В Смолян не можем да се видим, но на Миродато ще се срещнем”, шегуват се  смолянчани.

 


До 100 лева на човек

 

Родопчани коментират, че на нашето Черноморие цените са завишени . В по-обикновени хотели храна и нощувка  достига до 100 лв. на човек. Освен това на места бетонът е в морето, искат по около 50 лв. за чадър и два пластмасови ръбещи шезлонга. Хората са принудени да купуват чадъри, които според големината са от 12 до 24  лв. и да ползват свободните зони по плажовете, а често и да посещават неохраняеми места.  Много често получаваш и натравяния от некачествена храна и скъп алкохол, които скапват почивката ти, която си чакал цяла година.   

Все пак има и родопчани, които предпочитат родните дестинации – Созопол, Царево, Несебър, Китен, Лозенец, Слънчев бряг и Варна. За седем дни и то без да ползваш някакъв луксозен хотел и да си позволяваш екстри, са необходими най-малко по 1200 -1500 лв. на човек. Квартирите вървят на цени от 8 до 20 лева на легло. Връщаме се към времето на соца, когато точно тези квартири бяха предпочитани. По-евтино е, а и любезните хазяи ти предлагат хладилници и готварски печки, който желае да си приготвя храна. 

Като цяло българските ваканционни курорти са скъпи, плажовете и храната също. За ваканцията тук все още има какво още да се желае. 

Лятната почивка стана отдавна  лукс, който не всеки може да си позволи. Все пак родопчани намират начини да отдъхнат и през лятото. Някои цяла година си отделят от заплатите, за да отидат на море.

Независимо от всичко, родните ни курорти се приготвят за летния сезон с надеждата, че ще е по-силен от миналогодишния.

На снимките:

-Сезонът все още не е започнал, но вече има хора, които се радват на спокойствието край морето

-Напливът към Гърция

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0