Почина Ембия Чавуш, емблема на нашите изселници в Турция

Почина Ембия Чавуш, емблема на нашите изселници в Турция

24rodopi.bg/Общество На 96-годишна възраст в Измир почина символът на турците от България Ембия Чавуш, съобщават медиите в южната съседка. Роденият

24rodopi.bg/Общество

На 96-годишна възраст в Измир почина символът на турците от България Ембия Чавуш, съобщават медиите в южната съседка.

Роденият през 1926 година в шуменското село Тодор Икономово художник-керамик е бил осъден в родината си на доживотен затвор, след като комунистическата власт го обвинила в създаване на тайна турска организация и в шпионаж в полза на Анкара.

Прекарал е 16 години в различни затвори, в това число и в лагера Белене, от 1947-ма до 1963 година.

През 1961 г. е условно освободен. Три години по-късно, по силата на закон за амнистия, Чавуш е амнистиран. През 1965-а започва да работи като експерт в порцеланова фабрика в Нови Пазар. Като художник-керамик посещава Полша през 1974 г. и СССР през 1976 и 1977 г.

През 1978 г., по силата на двустранна спогодба между България и Турция, Ембия Чавуш се изселва в Турция и се установява в Измир. Получава и турско, и българско гражданство.

Ембия Чавуш е един от учредителите на Асоциацията за култура и солидарност на балканските емигранти в Измир.

„Прекара 16 години в затворите в България, защото го обвиниха в защита на турското присъствие на Балканите. Той се бореше срещу нарушенията на човешките права, но се фокусираше и върху изкуството. Завеща голяма колекция от картини, видени през годините в много изложби, порцеланови произведения и книгата „Преживяното от нас никога да не се изживее“, отбеляза в погребалната церемония Джелал Йокал, президент на Турската световна асоциация за култура и права на човека.

В последните пет години Ембия Чавуш страдал от Алцхаймер.

Погребан е в измирската община Мендерес.

COMMENTS

WORDPRESS: 0