По-малко кърджалийски сервитьори по морето това лято, скъпо в ресторантите, 25 лева за сянка

По-малко кърджалийски сервитьори по морето това лято, скъпо в ресторантите, 25 лева за сянка

24rodopi.bg/Общество „Оборотните заведения в Кърджали предлагат възможности за месечен доход почти доближаващ се до доходите работа в приличен рестор

24rodopi.bg/Общество

„Оборотните заведения в Кърджали предлагат възможности за месечен доход почти доближаващ се до доходите работа в приличен ресторант по Черноморието. По-малко кърджалийски сервитьори заминаха за морето за предстоящия сезон и защото се очакват по-ниски обороти това лято заради това, че все повече българи пак се насочват към Гърция. Ниските обороти означават по-ниски доходи за сервитьорите, защото водещото не е основната заплата, а процентът“, това сподели пред 24rodopi.com кърджалиец, който всяко лято е бил ангажиран в оборотно заведение на българското море. Според него сезон`2020 няма да е по-силен от сезоните отпреди ковид пандемията.

Около 25 лева ще струват два шезлонга и чадър по плажовете у нас, това пък обяви доц. Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма в ефира на БНТ.

По думите му цените в ресторантите и хотелите в активния сезон ще се качат два пъти спрямо цените в ниския сезон.

„Персонал има, предлагат ни дори и от чужбина. За да се изравним конкурентната цена на работещите, за да не излизат българите в чужбина, то трябва заплатата да стане 1400 евро“, казва Драганов.

Попитан какъв сезон очакват тази година, Драганов заяви, че сезонът се очертава да е силен. „Има един ръст, той е в известна степен изкуствен, сезонът ще е силен, но ще се движим под нивата на 2019 година“, посочва туристическият експерт.

COMMENTS

WORDPRESS: 0