По-евтини горива, сняг за празниците, скъпо в хотелите

По-евтини горива, сняг за празниците, скъпо в хотелите

24rodopi.bg/Общество "В рамките на месец ще видим намаление на цените на колонките поради факта, че търсенето в световен мащаб на горива е паднало зн

24rodopi.bg/Общество

„В рамките на месец ще видим намаление на цените на колонките поради факта, че търсенето в световен мащаб на горива е паднало значително. Говорим за над 10%, което е около 20 ст. надолу“, заяви в „България сутрин“ по „Бг он еър“ Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

„На някои по-малки бензиностанции виждаме цени под 2,50 лв./л за бензин и за дизел. В момента и двете горива са с близка цена. Ще виждаме едни по-добри цени до края на годината“, прогнозира Хаджидимитров.

По думите му през ноември и декември потреблението на горива е по-ниско. Всички доставки до новогодишните празници се правят до края на октомври или до средата на ноември, за да бъде наред всичко с логистиката. Според него хората не пътуват толкова много не само в България, но и в Европа, и в света, а това може да е червена лампичка за приближаване на криза.

„Почти навсякъде цените ще бъдат под 2,70 лв./л за дизела и под 2,60 лв./л за бензина. Газта ще се увеличи с 5-6 ст. до края на месеца“, прогнозира Хаджидимитров за следващите дни.

 

Три дни купон за посрещане на новата 2024 г. – това се оказват най-масовите оферти, които се предлагат у нас. Причината е, че 31 декември е в неделя и хотелите предлагат пакети с три нощувки – включват 29 и 30 декември, като във всяка от вечерите е предвидена програма с различни изпълнители, пишат националните медии.

И тази година едно от най-скъпите места за посрещане на новата година се оказва Велинград. Там в повечето петзвездни хотели тридневният купон излиза между 6000 и 7500 лева. Миналата година градът се прочу с оферта за 11 500 лв. за 4 нощувки, сега престоят е намален с ден, а цената вече е 7 550 лв., свободни места обаче няма.

Най-скъпата оферта е за президентски апартамент на 5-звезден хотел в Бургас срещу 8 050 лв. Толкова струва престоят на двама за 4 нощувки.

 

Предстои период с големи температурни скокове – до Коледа термометрите ще показват от +18 до минус 10 градуса. Ще има и снежни циклони, благодарение на които с голяма вероятност ще посрещнем празниците с обичайния за сезона сняг, съобщава Нова тв.

До 14 декември топъл средиземноморски въздух постепенно ще повишава температурите. И ако в понеделник следобед те са между 5 и 10 градуса, в сряда-четвъртък ще са между 11 и 16 градуса. Затоплянето носи със себе си условия за мъгли сутрин покрай водоемите, в котловините и низините. Повече слънце ще има в понеделник и вторник, докато след това облачността ще се увеличава. В сряда се очаква да духа топъл фьонов вятър с по-силни пориви по северните планински склонове.

От четвъртък почти до края на седмицата ще се оформи валежна обстановка. Първия ден валежите ще са от дъжд – краткотрайни, временно интензивни в някои части на Централна и Източна България, с потенциал за гръмотевична активност в крайния югоизток. Със застудяването в петък и събота дъждът ще се обърне в сняг. Ще вали в различна степен почти в цялата страна. Ако очакваният циклон запази силата и посоката си, можем да очакваме по планините и доста предпланински райони сериозни натрупвания.

Веднага след снежния период ще последват няколко студени дни – в часовете сутрин температурите ще паднат до минус 8 – минус 10 градуса в някои котловини на Западна България. Дневните температури ще са около и малко над нулата.

При текущата прогноза на атмосферната динамика между 20 и 25 декември – около началото на астрономическата зима, с голяма вероятност ще има още един снежен епизод с преобладаващи валежи от сняг в западната половина на страната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0