По 500 лева средно излизат от джоба на родители преди първия звънец

24rodopi.bg/Общество Около 400-500 лева средно излиза подготовката на първолак или ученик до четвърти клас в Родопите за семейния бюджет. Това е кал

24rodopi.bg/Общество

Около 400-500 лева средно излиза подготовката на първолак или ученик до четвърти клас в Родопите за семейния бюджет.

Това е калкулацията на родители от региона на прага на учебната година.

„Помагалата, които закупихме още в началото на лятото, бяха 60 лева. Отделно за тетрадки и други консумативи сумата достига до и над 100 лева. Една раница, средна хубост, е около 80 лева. Дрехи, обувки, включително и спортни, калеври за тренировки по време на извъншколските занимания, и ето едни 500 лева. И то без да се простираме до далечни „маркови хоризонти“ в бюджета“, споделя 42-годишна жена от региона, която вече е подготвила своя четвъртокласник.

През настоящата учебна година на всяко дете до четвърти клас държавата отпуска 300 лева еднократна помощ. Средствата ще бъдат преведени на две части.

„Сума, с която до известна степен наистина семействата си помагат. Всяко дете иска да е записано в различни школи. Да речем по футбол. Цената на месец е 30 лева. С подобна помощ поне могат да се посрещнат тези разходи“, коментира друг родител от региона.

COMMENTS

WORDPRESS: 0