По 180 родопчани „горят“ с дрога на година

По 180 родопчани „горят“ с дрога на година

По около 180 родопчани на година „горят“ заради дрога. Това е средният брой на досъдебните производства за притежание, разпространение и отглеждане на

По около 180 родопчани на година „горят“ заради дрога. Това е средният брой на досъдебните производства за притежание, разпространение и отглеждане на наркотични вещества за последните три години в областите Кърджали и Смолян, установи проверка на „Родопи voice“.
Четирима плантатори са били обект на разследване през м.г. в Кърджалийско, докато към съда са пратени материали по 76 случая за притежание и разпространение на дрога, сочат данните на Окръжната прокуратура. Производствата през предходните две години пък са били по 83.
Прокурорите в Смолянско са наблюдавали 98 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици в рамките на 12 месеца, сочи пък последният доклад на държавното обвинение в областта. В предишните две години те са били съответно 101 и 84.
В по-голямата си част делата завършват с условни присъди и налагане на глоба.
Все повече стават и случаите на водачи, които се отправят към съда след употреба на наркотични вещества.
20 лева е цената за грам канабис, амфетамин или метаамфетамин на улицата. Синтетичната дрога и марихуаната остават най-често употребяваните вещества. Далеч по-малко са случаите на заловени с кокаин и хероин.
В същото време, сезонно в Смолянско полицаи арестуват и берачи на халюциногенни гъби. В болшинството от случаите задържаните са лица от други региони на страната.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0