Планът за развитие: Кърджали – зелена столица на България!

Планът за развитие: Кърджали – зелена столица на България!

Кърджали може да се превърне в зелената столица на България. Това обяви професор Николай Щерев от УНСС, чийто консултански екип разработи проекта на П

Кърджали може да се превърне в зелената столица на БългарияТова обяви професор Николай Щерев от УНСС, чийто консултански екип разработи проекта на Плана за интегрирано развитие на община Кърджали в периода 2021-2027.

Той бе представен по време на обществено обсъждане.

Професор Щерев презентира и 4-те зони за въздействие в Плана за интегрирано развитие на община Кърджали. Това са Икономическа, Градска, Зона за отдих, крайградска зона, която включва зона за туризъм, зона за модерно земеделие и животновъдство, зона за високотехнологичен бизнес, зона за развитие на рибарство и аквакултури.

Визията за развитие на общината през следващите години е формулирана така: „Община Кърджали: зелена столица на толерантността – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ ЗАЕДНО ЗА КЪРДЖАЛИ!“.

Последваха предложения от страна на участниците в общественото обсъждане на проекта за интегрирано развитие на община Кърджали 2021-2027 година. Сред тях – подобряване на градската среда, детските площадки и поддържавето им в добро състояние, подпомагане на дейността на Дома за стари хора, създаване на детски летни академии за обучение на доброволци, превантивни действия в свлачищните зони и др.

Свои предложения за включване в Плана за интегрирано развитие на общината направи и кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Преди това той заяви, че ще проведе редица срещи със заинтересованите страни – с учители, с групите общински съветници, с представители на държавата, с директори на предприятия и т.н. Акценти в предложенията на кмета са създаване на младежки център, включване на летището, облагородяване и увеличаване на зелените площи, подобряване на жизнената среда и разширение на зоните за въздействие в кв. „Възрожденци“, създаване на зони под закрилата на ЮНЕСКО, изграждане на технопарк, разширяване на социалните услуги в малките населени места, центрове за високотехнологично обучение на децата, създаване на инфраструктура за електромобили, обгрижване на чапловата колония в центъра на Кърджали и др.

Кметът на Кърджали предложи и визията за развитието та общината да бъде допълнена и я формулира така: Кърджали – приятел на децата!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0