План „Приобщаване“: Едва 1 013 роми в Кърджали, всички „сходни“ са българи, турци, милет

План „Приобщаване“: Едва 1 013 роми в Кърджали, всички „сходни“ са българи, турци, милет

24rodopi.bg/Общество В Кърджали има 1013 роми, като продължава тенденцията част от хората, които околното население назовава като роми, да се самоо

24rodopi.bg/Общество

В Кърджали има 1013 роми, като продължава тенденцията част от хората, които околното население назовава като роми, да се самоопределят като българи, турци или други.

Това става ясно от приетия Общински план за равенство, приобщаване и участие на ромите за периода 2022-2023 година. В него са залегнали политики в секторите образование, здравеопазване, култура, трудова ангажираност и др.

От плана става ясно, че определилите се като роми в град Кърджали са 517, 236 в с. Перперек, 76 в с. Островица и пр.

„Мнозинството от населението в кв. „Боровец” е особена категория. То се определя като турскоговорещи мюсюлмани, наричащи се „милет“. Забелязва се намаляване на населението и продължава да се запазва отрицателния естествен прираст, както и неговото застаряване. Интензивната външна миграция, породена от безработицата и неблагоприятните социално-икономически условия, води до съществен момент в демографското развитие. Възрастовата структура на ромите като цяло в област Кърджали сочи, че в диапазона над 70 години те са едва 12. Най-много са преброените в диапазона 0-9 г. – 309 лица“, се посочва в плана.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0