ПКК обяви, че не е замесена в атентата. Турските служби разкриха как Ахлам и бомбата са стигнали до „Истиклял“

24rodopi.bg/Темата+ PKK не е замесена в нападението, извършено в пешеходния булевард „Истиклял“ в Истанбул. Това съобщават от забранената в Турция Кю

24rodopi.bg/Темата+

PKK не е замесена в нападението, извършено в пешеходния булевард „Истиклял“ в Истанбул. Това съобщават от забранената в Турция Кюрдска работническа партия чрез телевизионния канал Rudaw.

Припомняме, че в неделя в 16.20 часа експлозия уби шестима души и рани 81. Турските власти сочат РКК за организатор на атентата.

Вътрешния министър Сюлейман Сойлу обяви, че заповедта за терористичната атака е дошла от граничния със Сирия град Кобани, а извършителят на престъплението е дошъл на турска територия през сирийския град Африн.

Продължава разпитът на 46 души, сред които и терористката – 23-годишната Ахлам Албашир. Те са обвинени, че са свързани с терористичната атака, извършена от PYD/YPG, сирийския клон на сепаратистката терористична организация ПТК (PKK/KCK), съобщават турските медии. Ахлам Албашир бе задържана към 3 часа сутринта в дом в квартал „Кючукчекмедже“.

След атаката отделите за борба с тероризма и разузнаването са изследвали 1 200 различни записа от охранителни камери. Те първо открили таксито, в което Ахлам се качила след взрива.

Установено е, че терористката от сирийска националност, извършила бомбения атентат, първо е отишла в къща в „Есенлер“ и след като е взела злато и пари от там, се преместила на друг адрес в „Кючукчекмедже“.

Вече е установено, че Ахлам е пристигнала в Истанбул преди 4 месеца със съучастника си Б., с когото членували в една организация. В Турция двамата се представяли за съпруг и съпруга. Двамата получили работа в текстилен цех.

Терористът „спяща клетка“ Б. вчера е отишъл до площад „Таксим“, като се придържал към инструкциите, получени от Кобани. Партньорът на Ахлам доставил пластичния експлозив от типа TNT с тегло над 1 килограм. Той предал на сирийката бомбата около 16.00 часа в неделя и тя тръгнала по „Истиклял джаддеси“, където 20 минути по-късно бяха убити 6 души, а 81 – ранени.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0