Петият депутат – това е големият кърджалийски въпрос

Петият депутат – това е големият кърджалийски въпрос

24rodopi.bg/Политика Три предизборни седмици минаха и заминаха, дори Мустафата мина и замина, но пак ще се върне за втория тур на президентските избо

24rodopi.bg/Политика

Три предизборни седмици минаха и заминаха, дори Мустафата мина и замина, но пак ще се върне за втория тур на президентските избори, защото…

Да бъдеш от по-видните депесари в локален план и да не се обърнеш към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ с „Добре дошъл при нас, г-н Президент“, означава да не си в час. От петък до неделя за всички от актива в Кърджалийско Мустафа Карадайъ бе „г-н президент“, а Искра Михайлова – „г-жо вицепрезидент“.

ДПС работи яко на терен, със самочувствие да спечели 4 от 5-те мандата в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район, което означава доста над 45 000 гласа. Паднат ли бая под 45 000, логично е да падат и „партийни глави“!

А за да стане президент, Мустафа Карадайъ трябва да прескочи не само кандидата на „Демократична България“, но и подкрепяния от ГЕРБ, за да се изправи на балотажа срещу Румен Радев. И да го бие, разбира се!

Никой не вярва, че това ще се случи, но от значение е само името Мустафа да води традиционния избирател (берекет версин, ако има разширение на ядрото) към правилното гласуване в парламентарната секция на сложния вот на 14 ноември.

Все пак Карадайъ ще бъде депутат от Кърджали, както и №2 и №3 в списъка.

Втора по активност на терен е партия ГЕРБ. С една-единствена цел: Да си върнат герберите депутатския мандат!

Правят каквото трябва, надяват се да се получи това, което толкова много искат – това е в отбора на ГЕРБ.

Много по-лесно за Цвета Караянчева е да бъдат втора политическа сила в област Кърджали, отколкото да спечелят кърджалийски мандат, защото системата за разпределение „Хеър-Ниймайер“ често наказва „тези с по-добрите резултати“, а прави подаръци на „слабаците“. И това се случва в 9-ти Кърджалийско многомандатен избирателен район, защото никога мандати №4 и №5 не са пълни.

Ако ГЕРБ не демонстрира по-провокативно поведение в последната седмица преди вота, това само трябва да притесни останалите, защото това би означавало, че сметките на партията излизат – около 8 хиляди гласа и гарантиран мандат.

 „Има такъв народ“ също са сред активните и в тази кампания. Търсят подкрепата на терен, стоят стабилно в медиите, харесвани са във Фейсбук.

Партията направи пробив за 46-тия парламент от парламент, сега трябва поне да повтори резултата от юли – 6 389 гласа.

Очаква се ИТН да вдигне темпото на финала.

 БСП отдавна не са пращали кърджалийски представител в Народното събрание. Последно беше Милко Багдасаров, с помощта на метода на най-големия остатък. Знаково или не, Багдасаров пак е водач.

БСП трябва да направи всичко възможно да блесне в последната седмица, защото всеки глас е важен дори за „подаръка“ на системата „Хеър-Ниймайер“.

 „Продължаваме промяната“ (ПП) също е на кърджалийски терен. Похвална активност и водач на листата със силни послания. Директният контакт с избирателя в града край Арда, медийното присъствие и думите на лидера Кирил Петков пред кърджалийци „Ще вземем над 20%“, отваря апетити на ПП и в 9-ти МИР.

И за продължаващите промяната важна е последната седмица.

Това е положението кърджалийско. Знаят се вече имената на трима от депутатите, почти сигурно и на №4. Кой ще бъде №5 – това май е единствената голяма въпросителна за Избори в Кърджалийско – издание`ноември 2021-ва.

 На снимката: Пролет – избори, лято – избори, есен – избори… Дори любимият футболен отбор играе само два сезона!

COMMENTS

WORDPRESS: 0