Пет глобални въпроса, очертани от Карадайъ: Международният ред е на кръстопът!

Пет глобални въпроса, очертани от Карадайъ: Международният ред е на кръстопът!

24rodopi.bg/Политика „Международният ред е на кръстопът. Намираме се в безпрецедентна криза след края на Студената война. Не случайно мотото на днешн

24rodopi.bg/Политика

„Международният ред е на кръстопът. Намираме се в безпрецедентна криза след края на Студената война. Не случайно мотото на днешния форум е възстановяване на либералния световен ред“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на конгреса на Либералния интернационал, на който Движението е домакин в София. Форумът, в който участват 250 либерали от цял свят, бе открит от Хакима ел Хаите, председател на Либералния интернационал.

Ние сме отдадени на споделен мир и просперитет, каза лидерът на ДПС, очертавайки пет глобални въпроса, решаването на които трябва да са приоритет на либералите по света

„Първият е последствията от пандемията. Светът влиза от криза в криза. Първо пандемията преобърна живота и икономиките ни с главата надолу. Тя не е приключила, може да се появят още по-смъртоносни варианти на коронавируса, които да доведет до по-голямо разделение между развитите и бедните страни.

Вторият глобален въпрос е последствията от опустошителната инвазия на Русия в Украйна. Резултатът е нарастваща продоволствената криза.

Икономическите последици от войната и енергийната криза се разпространиха бързо и далече като удрят най-силно най-уязвимите хора в света.

Стотици хиляди се борят с високите цени на енергията и храните.

Войната повдигна въпроси, които през годините бяхме забравили. Европа и Африка не могат да избягат от последиците на този глобален пожар. Поради съществуващата уязвимост възстановяването за Африка ще е тежко. Освен критичния въпрос как африканските държави ще се справят,  съществува непосредствен въпрос как тази криза засяга преобладаващия мир и сигурност на континента.

Третият глобален въпрос е инфлацията. За първи път от много години тя се превърна в опасност за много страни в света. Това е огромна пречка за глобалното възстановяване след пандемията и войната. Доходите на хората намаляват, а трудностите се увеличават. Тази двойна криза – пандемия и война се усложнява и от друг риск – фрагментацията  на света от различни геополитически блокове.

Тежестта ще понесат по-бедните страни в Африка и Азия.

Днес по-високите цени на енергията и храните допринасят за инфлационния натиск. Фрагментацията на глобалното управление е най-сериозно предизвикателство за основаната на правила рамка, която управлява икономическите отношения вече 75 години.

Днес, когато честваме 75-ата годишнина на Либералния интернационал, си даваме сметка, че либералният световен ред отново трябва да бъде възстановен. Не трябва да позволим пандемията и войната да направят така, че да не работим заедно, защото това ще ни попречи да се справим с идващите нови предизвикателства като глобалното затопляне“, каза Мустафа Карадайъ. И посочи четвъртият проблем – климатичните промени.

Заплахата за нашата планета не е изчезнала. Трябва да се адаптираме и да изградим устойчива система, която да гарантира енергийна и продоволствена сигурност, посочи Мустафа Карадайъ.

Цифровата революция според него е петият глобален проблем. Той изисква  преквалификация на хората за все по-дигиталната иконома и отключване потенциала на иновациите. Бъдещето е цифрово. Но според нас то е и либерално – равни възможности, растеж и прогресивно мислене, заяви Мустафа Карадайъ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0