„Пчела“-та, която обедини Кърджали и Лос Анджелис

24rodopi.bg/Култура Културно-историческото наследство на Източните Родопи, съвременните аспекти на доброволчеството и потенциала за партньорство на н

24rodopi.bg/Култура

Културно-историческото наследство на Източните Родопи, съвременните аспекти на доброволчеството и потенциала за партньорство на неправителствения сектор у нас и зад граница – това бяха акцентите по време на визитата на Калин Крумов, председател на Българското общество за просвета и култура „Пчела“ – Лос Анджелис. Посещението му в Кърджали бе в отговор на обменната работна визита в САЩ на Веселина Юрукова, председател на Сдружение “Омега”. Двете организации си сътрудничат в рамките на програмата на Държавния департамент „Professional Fellows“.

Първата среща на Крумов бе с Даниела Коджаманова, директор на РИМ – Кърджали, която сподели, че е изключително важно всяко едно посещение на Източните Родопи да стартира от музея, защото в тази институция е съсредоточена цялата информация за историческото минало на региона и неговите природни дадености. Експозициите онагледяват най-добрите образци на културите и хората, живели по тези земи. Те съдържат максимума от знания за наследството на Източните Родопи и са своеобразен пътеводител при избора на обекти, съобразно интересите и потребностите на различните групи туристи. 

По време на разговорите с главния архитект на Ардино Станислав Луков и скулптора  Зиятин Нуриев, стана ясно, че двамата обмислят съвместен проект за оформяне на пространството на кръстовището на ул. „Булаир” и  бул „Беломорски”  с  мемориал посветен на трите световни религии, които съжителстват в Кърджали. Архитектът разказа и за проектите, по които е работил през последните двадесет и пет години в Кърджалийска област.

“Черешката на тортата” при посещението на американския гост бе дискусията с 20 местни млади активисти и обществени лидери, пред които Крумов изнесе кратка и въздействаща лекция под надслов “Защо, Какво и Как -Творческо лидерство на общността” по модела на TED Talks. Ключовите теми в нея бяха връзката между българите в чужбина и българите в България, родолюбието, ролята на образованието и добрите примери. Специален акцент бе поставен на “доброволчеството”, което в Щатите е застъпено на всички равнища. Линк с откъси от видео лекцията можете да откриете тук – https://fb.watch/fNsi67X4dy/ или на страницата на Сдружение “Омега”.

Престоят на Крумов бе съпътстван и от разходка до кораба „Емона“ – докаран от Бургас и пуснат във водите на яз. „Кърджали“ по идея на капитан  Георги Георгиев – първият българин, осъществил околосветско пътешествие с яхта и вписан в книгата на рекордите „Гинес“. „Изминаването на тези 450 километра е било истинско приключение, изпълнено с много перипетии, разказа Мирослав Шопов, настоящият собственик на кораба, който има идея за филмиране на историята. 

По време на пребиваването си в Кърджали председателят на Българското общество за просвета и култура „Пчела“ – Лос Анджелис успя да изкачи Перперикон и да се запознае с неговия изследовател проф. Николай Овчаров, възхити се на меандрите на Арда, на Дяволския мост и Каменната сватба.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0