Патриарх Неофит почина от полиорганна недостатъчност

24rodopi.bg/Общество На 78 години почина Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.  Българският патриарх бе приет в бол

24rodopi.bg/Общество

На 78 години почина Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици множество патриаршии призоваваха за молитви за Неофит.

Светият Синод на БПЦ излезе с официално съобщение по повод кончината на главата на Българската православна църква патриарх Неофит.

„Боголюбиви братя и сестри, на 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил“, се посочва в изявлението.

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров. След завършване на средното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семенария, която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г.

От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

През 1975 г. е постриган за монах в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство. От декември 1985 г. е протосингел на софийската митрополия и като такъв на 8 декември е хоротонисан в епископски сан с титлата Левкийски.

От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г. През същата година е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 г. става „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие.

През 2010 г. е удостоен от президента с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в „Св. Александър Невски“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0