Патриарх Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“

24rodopi.bg/Общество Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм "Св. Недел

24rodopi.bg/Общество

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“ в София.

Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на екзарх Йосиф, пише „Труд“.

Патриархът беше изпратен с топовни салюти в присъствието на митрополити от Светия синод, духовници и от представителите на Поместните православни църкви, както и от всички, които се включиха в траурното шествие. Тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени с литийното шествие, започнало от катедралата „Св. Александър Невски и достигнало до храма „Св. Неделя“, отбелязва БТА.

Шествието беше съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър. Стотици хора се бяха събрали да изпратят патриарха в последния му земен път.

Преди това в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужена заупокойна архиерейска света литургия и опелото на патриарх Неофит, което беше възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0