Първо в 24rodopi.com: Тийнейджъри са били в сградата на бившия техникум минути преди огнения ад!

24rodopi.bg/Криминале Тийнейджъри с тротинетки са били в района на старата сграда на Техникума по селско стопанство в периферията на Кърджали малко п

24rodopi.bg/Криминале

Тийнейджъри с тротинетки са били в района на старата сграда на Техникума по селско стопанство в периферията на Кърджали малко преди да бъде подаден сигнал на голям пожар. Това разкриха пред 24rodopi.com служители на дружество, позиционирано в тази част на града.

Предполага се, че те са запалили огъня, който обхвана сградата, чийто покрив изгоря.

Припомняме, че първи 24rodopi.com писа и показа кадри от големия пожар, за който сигнал е бил подаден в 21.57 часа на спешния телефон 112.

Близо 20 огнеборци от Кърджали и Момчилград се включиха в овладяването на огнената стихия. Те успяха да спасят основния корпус и съседни постройки. На място беше и кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, който осигури минерална вода за екипите, които останаха на терен през нощта.

Селскостопанският техникум в Кърджали е открит със заповед на Министерството на земеделието от 01.10.1958 г. Училището започва да функционира на 6 октомври същата година. Създаването му съвпада с периода на масовото коопериране на селското стопанство в окръга.

Взето е решение техникумът да се устрои в сградата на кварталното училище „Родопи” (днес Основно училище „П. К. Яворов”). През месец ноември 1958 г. по решение на Градски народен съвет – Кърджали на техникума е предоставена сградата на бивше военно поделение с район от 80 дка двор. Настаняването в новата учебна сграда става на 6 декември 1958 г. Приемът на курсистите е в 2 паралелки – „Полевъдство” и „Животновъдство” – общо 70 човека. Учебната 1958 / 1959 г. е първата учебна година за селскостопанския техникум в Кърджали. По-нататък през годините в училището се приемат ученици и по други специалности: „Зеленчукопроизводство”, „Овощарство”, „Земеделие”.

През учебната 1966/1967 г. по решение на Министерството на народната просвета много техникуми в страната се трансформират в Средни професионално-технически училища, между които и нашия техникум, който става Средно професионално-техническо училище по селско стопанство, а по-късно отново се преименува на Техникум по селско стопанство. През 2003 г. със заповед на Министерството на образованието и науката техникумът е преименуван на Професионална гимназия по селско и горско стопанство.

На 4 ноември 2006 г. гимназията се премества в нова сграда, намираща се в непосредствена близост до общежитието, открито през 1994 г., в което са настанени всички наши ученици от други населени места.

COMMENTS

WORDPRESS: 0