Първо в 24rodopi.com: Пратиха в затвора рецидивист с присъда на… непознат човек! Главният прокурор се намеси!

24rodopi.bg/Общество Рецидивист от Кърджали бе пратен в затвора, но присъдата се води на друго, напълно непознато лице. Грешка в ЕГН-то довело до т

24rodopi.bg/Общество

Рецидивист от Кърджали бе пратен в затвора, но присъдата се води на друго, напълно непознато лице. Грешка в ЕГН-то довело до този куриозен случай в съдебната практика, а това доведе до намеса на Главния прокурор на България. Той поиска решението на Окръжния съд да бъде отменено и върнато за ново разглеждане от друг състав, с което да се изчисти тази нередност.

Искането бе входирано и разгледано от апелативните магистрати в Пловдив.

21-годишният мъж е получил ефективно наказание от 16 месеца затвор при „строг“ режим на изтърпяване. Причината – извършена кражба в условия на рецидив.

В хода на досъдебното производство обаче имената и ЕГН-то на задържания не отговарят на лицето и при внасяне на обвинителния акт и разглеждане на делото се оказва, че има грешка в единния граждански номер, който е на съвсем различно лице. Така се получава куриоз, че в затвора лежи извършителят, но съдебното му минало се оказва чисто, предвид на това, че деянието в системата вече „тежи“ върху човек с друго ЕГН.

Апелативният съд в Пловдив върна делото за ново разглеждане, в хода на което грешката да бъде отстранена.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0