Първо в 24rodopi.com: 22-ма със СПИН в региона!

24rodopi.bg/Общество 22 са регистрираните носители на ХИВ/СПИН в Кърджалийско от 2006 година до момента, съобщиха за 24rodopi.com от Здравната инспек

24rodopi.bg/Общество

22 са регистрираните носители на ХИВ/СПИН в Кърджалийско от 2006 година до момента, съобщиха за 24rodopi.com от Здравната инспекция.

С цел повишаване на информираността за болестта Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), експерти от РЗИ-Кърджали, съвместно с Областния съвет на БЧК-Кърджали, запознаха кандидат-водачи на МПС със същността и превенцията на вируса ХИВ. Всички участници получиха здравно-образователни материали и бяха информирани за възможността да се изследват анонимно и безплатно за ХИВ, хепатит В и С, и сифилис в здравната инспекция.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 г. до сега са 4 125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път и 14% – при инжекционна употреба на наркотици.

Очаквайте още по темата

COMMENTS

WORDPRESS: 0