Първо кръводаряване на „славейковци“, батковците с татуировки ще почакат…

Първо кръводаряване на „славейковци“, батковците с татуировки ще почакат…

24rodopi.bg/Образование Половината от дванадесетокласниците на СУ "Петко Рачов Славейков", които участваха в първата акция от кампанията си "Силните

24rodopi.bg/Образование

Половината от дванадесетокласниците на СУ „Петко Рачов Славейков“, които участваха в първата акция от кампанията си „Силните хора даряват“, успяха да дарят кръв в Отделението по трансфузионна хематология в болницата в Кърджали.

Всички момчета от мераклиите да помогнат се оказаха съвсем подходящи, на някои от момичетата показателите за кръвно налягане и хемоглобин отчетоха сравнително ниски стойности. За младежите бе интересно да разберат своята кръвна група. А най-приятно им бе да чуят от д-р Диана Георгиева, завеждащ отделението, че има крещяща нужда точно от техните кръвни групи.

Споделиха, че чувстват изключително задоволство от факта, че успяват да помогнат, усещат се някак пораснали, по-зрели, по-отговорни, по-важни и осъществени.

Както им бе обещал, първи се включи директорът на училището за шампиони Милко Багдасаров. Широката му усмивка и видимо радостният му вид на излизане им вдъхна кураж и още по-голямо желание. Затова в очите на момичетата, които не успяха да дарят поради ниско кръвно налягане, имаше сълзи. Но и решимост да го направят в един бъдещ период.

Зарадва ги фактът, че в кампанията им с реално кръводаряване се включи Венета Добрева, старши експерт в РУО-Кърджали.

Част от бъдещите абитуриенти, които са си направили наскоро татуировки, ще изчакат необходимите месеци и ще се включат по-нататък. Гимназистите, които имат дни или месец-два до навършване на пълнолетие, също чакат своя ред.

Кампанията „Силните хора даряват“ продължава с информационна акция. По-малките членове на Ученическия парламент на „Славейков“ подготвят нагледни материали и разпределят екипи за посещения и обхващане на по-широки групи от хора.

COMMENTS

WORDPRESS: 0