Първи полет по авиолинията Истанбул-Пловдив, канят Кърджали във фонда за развитие на летището в града на тепетата

24rodopi.bg/Регион Първият полет по редовната линия от Истанбул до Пловдив бе посрещнат днес от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Никол

24rodopi.bg/Регион

Първият полет по редовната линия от Истанбул до Пловдив бе посрещнат днес от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Николай Найденов, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Самолетите на турската нискотарифна авиокомпания „Pegasus Airlines“ ще кацат на летище „Сабиха Гьокчен“, което ще осигури на хората бърз и удобен транспорт до Истанбул и възможност за връзка с различни дестинации по света. Полетите ще се изпълняват два пъти седмично, в сряда и събота, със самолети Боинг 737 и Еърбъс 320, посочи Найденов.

Той допълни, че стартирането на първата в историята на летище Пловдив редовна въздушна линия до Турция е резултат от съвместната работа по подобряването на транспортната свързаност и е потвърждение за добрите отношения между двете страни.

„През миналата година пловдивското летище регистрира 230 000 обслужени пътници, което е най-големият брой обслужени пътници до сега. С новата линия очакваме ръстът на пасажерите да се увеличи, като работим по създаването на необходимите условия за запазване на тази положителна тенденция“, посочи заместник-министърът. Той допълни, че се водят преговори и с други авиокомпании за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети, както и разширяване броя на съществуващите дестинации. „Откриването на нови линии ще подобри значително транспортните връзките на пловдивския регион с Европа и Азия, ще допринесе за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окаже положително въздействие на туристическия сектор“, категоричен бе Николай Найденов.

С полета до Истанбул ще бъде доставена хуманитарна помощ от България за пострадали от земетресението в Турция.

Летище Пловдив изпълнява по 18 полета на седмица. Аеропортът започна новата 2023 година с редовните полети на авиокомпаниите „Райънеър“ (Ryanair) и „Уизеър“ (Wizzair) до и от Великобритания и Германия, но и с чартъри на „Джет2“ (Jet2) от Белфаст и на „Сънекспрес“ (SunExpress) и „Фрийбърд“ (Freebird) до Анталия, съобщи през януари председателят на Съвета на директорите Дойчин Ангелов.

За ръста на пътниците, които летище Пловдив обслужва съществена роля има Фондът за развитие на летище Пловдив – Южната врата на България. Той бе създаден през 2010 г. от осем общини – Асеновград, Хисаря, Пловдив, Родопи, Чепеларе, Куклен, Калояново и Раковски. От ръководството на летището очакват присъединяването на общините Смолян, Пазарджик и Велинград. Водят се разговори и с общините Карлово, Стара Загора и Кърджали.

COMMENTS

WORDPRESS: 0