Първата голяма крачка: Нов трафопост ще захранва бъдещия музей „Наим Сюлейманоглу“

24rodopi.bg/Общество Първата сериозна крачка към превръщането на къщата на световноизвестния щангист и почетен гражданин на Община Момчилград Наим Сю

24rodopi.bg/Общество

Първата сериозна крачка към превръщането на къщата на световноизвестния щангист и почетен гражданин на Община Момчилград Наим Сюлейманоглу в музей е факт. Вече е изграден трафопост, който ще осигури електрическото захранване на бъдещия музей, както и на жилищните сгради в района, обяви кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

Това се случи в присъствието на служители на електроразпределителното дружество и заместник кмета на община Момчилград инж. Алие Ибрахим. Тези дни предстои изграждане на кабелна линия към него и въвеждането му в експлоатация.

Същевременно ще се демонтира старият трафопост в двора на музея, както и цялостно оформяране на пространството около него.

„Следващата ни стъпка ще бъде цялостното обновяване на къщата, която се намира на улица „Арда” в Момчилград. В нея Наим Сюлейманоглу прекарва детските си години. Предвиждаме в къщата – музей да бъдат изложени лични вещи на легендарния спортист, негови фотоси, както и спечелени от него през годините медали и награди. Тук бих искала да благодаря и на брата на Наим Сюлейманоглу – Мухарем, който активно съдейства при издирването на експонати за музея. Също така обмисляме музеят да се допълва от вещи от бита и ежедневието на момчилградчани през 70-те и 80-те години на XX век.

С екипа ми сме убедени, че музеят ще се радва на голям интерес от жителите и гостите на община Момчилград. Откриването му ще отключи допълнителен потенциал за туризма в общината“, посочи кметът Илкнур Кязим.

COMMENTS

WORDPRESS: 0