Партията на Ердоган би спечелила изборите в Турция днес, но вижте какво прави Мерал Акшенер

Партията на Ердоган би спечелила изборите в Турция днес, но вижте какво прави Мерал Акшенер

24rodopi.bg/Политика Ако днес в Турция се проведат парламентарни избори, те ще бъдат спечелени от ердогановата Партия на справедливостта и развитието

24rodopi.bg/Политика

Ако днес в Турция се проведат парламентарни избори, те ще бъдат спечелени от ердогановата Партия на справедливостта и развитието (АКР) с 28,7% от гласовете. Това сочат данните от последното социологическо проучване на ALF Araştırma.

На втора позиция е Републиканската народна партия (СНР) с лидер Кемал Кълъчдароглу с 24,1% електорална подкрепа. През последните месеци най-голям ръст бележи „Добра партия“ (IYI parti) и в средата на март получава подкрепата на 16,1% от турските избиратели.

7 процента ще е изборната бариера за влизане в следващия Меджлис и засега парламентарно присъствие си гарантира партньорът на партията на Реджеп Тайип Ердоган – Партията на националистическото действие (MHP). За националистите биха гласували 8,1%.

8,4% е моментната подкрепа за Демократичната партия на народите (HDP), чийто добър резултат се калкулира в регионите с преобладаващо кюрдско население.

Преди дни лидерът на СНР Кемал Кълъчдароглу обяви, че Мерал Акшенер ще бъде кандидатът на обединения опозиционен Национален алианс за премиер в планираната нова подсилена парламентарна система. Кълъчдароглу се надява да се изправи срещу Ердоган на президентските изори догодина като кандидат на опозицията.

На снимките: Резултатите от проучването. Хиляди посрещнаха Мерал Акшенер през юли 2019 година пред спортен комплекс „Наим Сюлейманоглу“ в Момчилград

COMMENTS

WORDPRESS: 0