Parla piu piano, като Тато, като Вито, като…

Parla piu piano, като Тато, като Вито, като…

„Parla piu piano e vieni piu vicino a me…“ Говори ми тихо и ела по-близо до мен. Говори ми тихо и никой няма да

„Parla piu piano e vieni piu vicino a me…“

Говори ми тихо и ела по-близо до мен. Говори ми тихо и никой няма да ни усети…
Преводът от различни куплети на тази феноменална любовна сицилианска песен, която Джани Моранди превърна в хит, а Нино Рота вкара в саундтрака на „Кръстникът“ и я превърна в „химн“ на мафията, а дон Вито в легенда.
Но не, песента е просто за любов. Тишина, нашепване, близост.
Parla piu piano за еврофондовете
Земеделски министър в България реши да използва част от текста и промълви едва ли не „Говорете тихо“, за да не се разберат кражбите в сектора. Защото, ако Европа научила, щели да ни спрат субсидиите. И артисаха къщите за тъщи, и всякакви други далавери с милиони евро.
За ужас и срам.
Бай Ганьо и Солунската митница.
Parla piu piano като Тато
Да се снишим, докато отмине бурята.
Ноу-хау от Тодор Живков. Послание, видимо, зашифровано и в главите на съвременните политици. Залегни да минат гаргите. Тоест, неприятностите. Като онова, прастарото, „преклонена глава сабя не я сече“. Една от най-гнусните поговорки на нашия народ. Може би по-гадна е само тази – мълчанието е злато.
Parla piu piano на площада
На площадите също се предизвиква, апелира, един вид мълчание. Мирно, тихо, никаква агресия. И пребиха студентите. Но мълчанието продължава. От страна на полицията обаче. Тишина. Мълчанието е като част от ДНК-то на този народ. Гнусно! Пребиват се хора, но трябва да се мълчи. Как го възприемате?  Доволни ли сте? От демокрацията с елементи на болшевизъм. От чекмеджетата, от аудиото, дето уж е монтаж, ама не е.
Какво става Народе????
Много ви бива в цитатите на Левски, но в „Parla“-ту никакви.
Защо?
Parla piu piano пред телевизора
„Т`ва не е за телефон“-едно старо послание от времената на соца, станало дежа вю по времето на Цветан Цветанов, който подслушваше всичко наред. Но, спокойно, не вас. Вие сте никои за тях. Електорат. Прости като простия.
Подслушване на неудобните.
И ситуацията стана дори като едно време – говори тихо пред телевизора. Щото комшията може да чуе, пък е от „другите“.
Няма други, всички са еднакви.
Parla piu piano при проблеми
„Не се обаждай, ще има проблем“. Това е като друг римейк на Нино Рота. Говори тихо, ще пострада задникът ти.
Аман.
Не знам какво смятате, но наистина е гадно. Мазохизъм. Себененавист. Защо когато сте прави мълчите? Защо? Защо ви е страх? Тато е в гроба, но го хвалите?
Защо?
Колко да говорим тихо? 30 години минаха. Поколения избягаха. Всеки един от нас има само един живот. И той ще свърши. Дали ще е от вирус или от садистичното удоволствие на всяка власт да е власт, какво значение има?
Животът е един, кръвта премерена, съдбата-в ръцете.
Говорите тихо, когато трябва да се крещи!
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0