Пандемия, война, инфлация, стрес и… Искам на село, давам 30 бона!

Пандемия, война, инфлация, стрес и… Искам на село, давам 30 бона!

24rodopi.bg/Общество След две години пандемия, военен конфликт, инфлация, стрес, имотите на село станаха най-желани и търсени. 30 000 лева за декар

24rodopi.bg/Общество

След две години пандемия, военен конфликт, инфлация, стрес, имотите на село станаха най-желани и търсени. 30 000 лева за декар вече достига „гола поляна“ в Родопите. Търсенето е засилено, а цените е възможно да скочат още.

„Много хора питат за парцели, имоти. Както от града, така и от Турция. Но най-вече изселници. Никой обаче не продава“, споделят за „Родопи voice“ в Крайно село. Едно от най-близките населени места, намиращо се буквално в покрайнините на Кърджали. Около 180 са реално живеещи в селото, през лятото обаче идват собственици на къщи от Турция. „Наскоро се установи за постоянно семейство нашенци, прекарало години наред в Германия. Вече са пенсионери и се върнаха, сега стягат къщата си“, обясняват в  Крайно село.

Най-голям интерес предизвикат именно крайградските села. Търсенето на имоти в Македонци дори стигна до сделки от 20 000 лева за половин декар парцел. „Постоянно идват хора, интересуват се“, споделя пред наш екип кметът Себахтин Ариф.

Мишена от доста време е и чернооченското село Пчеларово. „Много хора питат за имоти там, буквално десетки“, посочват брокери за „Родопи voice“.

Селото е на главния път за „Маказа“, отстои само на 18 километра от областния център Кърджали.

„Наскоро декар земя, просто поляна в близост до пътя, бе продадена за 30 000 лева, като цената бе свалена с 10 000“, разкриват местни.

„Интерес към селото винаги е имало, не мога да кажа, че е повече след пандемията или по време на нея. Търсенето е от всякакви хора-от Смолян, от други региони, чужденци. Цената е на договаряне. Не бих казал, че има увеличение“, споделя пред екипа ни пък кметът на Смилян Чавдар Червенков. Почти всички къщи в обезлюденото Баблон са купени от руснаци, още преди години. Една от сделките последно е била за около 12 000 лева, платени за двуетажна  къща с двор. Направо без пари, коментира кметът на Смилян, който администрира и обезлюденото Баблон. Новодомците там идват рядко, предимно през лятото.

Повече от 200 000 са новите жители в българските села през последните две години, като 52% от хората, преместили се на село, са в трудоспособна възраст, стана ясно от работна среща между представители на имотни сектор.

Според Асоциацията на българските села, само за изминалата година общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022 г. е около 90 000 души да се изместят за постоянно в селата. В тези около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането повече от 10 пъти.

COMMENTS

WORDPRESS: 0